Последствията от пандемията върху психичното здраве на децата обсъдиха вицепрезидентът и експерти
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2021 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последствията от пандемията върху психичното здраве на децата обсъдиха вицепрезидентът и експерти

Онлайн дискусията „SOS: Деца в изолация" се проведе по идея на 15-годишната Анастасия, която работи заедно с Илияна Йотова в инициативата „Посланик за един ден"

/КРОСС/ Последствията върху психичното здраве на децата и младежите в условията на пандемия беше основна тема на онлайн дискусия „SOS: Деца в изолация", организирана от вицепрезидента Илияна Йотова и 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен. С Анастасия вицепрезидентът работи в инициативата на посолството на Великобритания в България „Посланик за един ден".

Сред стотиците есета в инициативата текстът на Анастасия за последствията от Ковид-19 спечели Илияна Йотова с проблемите, които поставя - психичното здраве на децата, образованието във виртуална среда и дигиталната грамотност. Целта на дискусията беше да се даде гласност на тези проблеми, по които липсва публичният разговор. Влиянието на кризата върху децата и младежите Илияна Йотова определи като криза-фантом, която ще има дълготрайни последствия.

„Ние сме затворници на страховете си, а ключът за клетката е у възрастните", посочи Анастасия, която учи в Математическа гимназия „Гео Милев". Тя сподели, че е нараснала тревожността от изолацията сред нейните съученици, а 8-годишният брат на нейна приятелка изпада в паника, ако излезе навън без маска. Вместо да водят типичните за тяхната възраст разговори, приятелите на Анастасия коментират какво е казал Националният оперативен щаб. Желанието на деветокласничката е да се създаде интернет платформа, в която ученици да могат да се консултират с психолози.

За своите преживявания и притеснения във време на ограничителни мерки разказаха учениците Биляна Михова от Математическа гимназия „Гео Милев", гр. Плевен, Васил Гълев, Красимир Пехливанов и Надежда Дечева от Иновативно основно училище „Христо Ботев", гр. Велинград. В дискусията участваха и директорът на Математическа гимназия „Гео Милев" Ирена Борисова и училищният психолог Валентин Минков, директорът на ОУ „Христо Ботев" Марияна Байлова и училищният психолог Иван Бандаков, както и Рени Велчева - клиничен психолог и педагогически съветник в 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий", гр. София. Своите експертни съвети и оценки на ситуацията дадоха д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски", и Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен интернет.

На дискусията бяха очертани основните проблеми, до които доведе пандемията - десоциализация, заключване на естествената за децата среда на общуване, създаване на чувство на несигурност при връщането в класните стаи. Липсата на пълноценно общуване в учебния процес и непригодни за самостоятелно обучение учебници доведоха до трудности при усвояване на учебния материал, до крайности - страх от несправяне със задачите и неглижиране на ангажиментите на учениците. Изтъкнат беше проблемът със споделянето - на децата им е трудно да споделят с учителите и с родителите си, които пък от своя страна са претоварени с много неприсъщи за тях роли.

Д-р Цветеслава Гълъбова посочи като погрешно противопоставянето на психично и физическо здраве. Закъсняло е предприемането на мерки, насочени върху психичното здраве на децата и младежите, а първата стъпка е да се спре насаждането на чувство за вина у подрастващите. „Решенията за присъствено и дистанционно обучение трябва да са ясно аргументирани, да стъпват на научни факти, а не на нечии желания", заяви д-р Гълъбова. По думите ѝ след години не е изключено медикаментозно лечение на най-различни невротични разстройства на преживелите изолация деца.

Поставен беше и въпросът за състоянието на децата със специални образователни потребности и децата от Центрове за настаняване от семеен тип.

Ползите, но и рисковете, които крие виртуалното пространство, бяха сред основните теми на разговора. Георги Апостолов акцентира върху възможностите, които предоставя кризата, за развитие на дигитално-медийната грамотност на децата и учителите. „Наша задача е да създадем не само безопасна онлайн среда, но и да стимулираме децата от най-ранна възраст да използват интернет по полезен, разумен и балансиран начин", изтъкна той. От своя страна вицепрезидентът Йотова постави въпроса за дигиталното неравенство, което включва не само достъп до електронни устройства, но и до интернет връзка.

Дискусията завърши с ангажимент разговорите по темата да продължат и да се търсят работещи решения.