Пандемията развихри злоупотребите в онлайн търговията
Секция: ИКОНОМИКА
04 Март 2021 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пандемията развихри злоупотребите в онлайн търговията

/КРОСС/ През последната година значително се увеличиха сигналите от потребители, които пазаруват в интернет. Това каза по БТВ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

За първи път са получени сигнали за продукти, свързани с пандемията - дезинфектанти, предпазни маски. Най-фрапиращ случай е спирт за горене, който е предлаган за дезинфектант. Имало е и случай, при който хипнотична терапия е рекламирана в интернет магазин като средство за борба с коронавируса.

Увеличаването на жалбите се дължи на два фактора - повишаването на потреблението в интернет и увеличаването на броя търговци, които започнаха да предлагат своите стоки и услуги в онлайн пространството. Част от тях просто не познават достатъчно добре правилата и откривайки онлайн магазините правят някои грешки, обясни Димитър Маргаритов.

Също така се отвориха нови сегменти в онлайн пространството. Пример за това е доставката на хранителни продукти по домовете - нещо, което беше екзотика преди пандемията, каза още Маргаритов, допълвайки, че това създава предпоставки за нарушения.

КЗП работи заедно с ГДБОП по отношение на фалшивите сайтове, много често регистрирани извън България. В КЗП има сигнали за ваксини, които се продават в интернет и те се адресират към ГДБОП. Към момента комисията е забранила разпространението на големи количества лични предпазни средства, които са неефективни и могат да създават рискове.

Как новите етикети на електроуредите ще ни ориентират по-лесно за тяхната ефективност? Това са най-често употребяваните в ежедневието домакински електроуреди. От септември към тях ще бъдат добавени и осветителните уреди. Постепенно тези етикети ще важат за всички стоки, които консумират електроенергия, обясни Димитър Маргаритов.

По думите му с новите етикети ще има по-ясна информация. Известно време е възможно двата етикета да бъдат едновременно на пазара.