Путин каза колко са имунизираните в Русия
Секция: Русия
04 Март 2021 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин каза колко са имунизираните в Русия

/КРОСС/ Два милиона руснаци вече са получили и двете дози от ваксината срещу COVID-19, а още два милиона - само първата доза, заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Към днешна дата над два милиона души са получили и двата компонента от ваксината, направени са имунизации. И приблизително още толкова, но по-малко, също над два милиона (души) са получили първата доза", каза той на среща с доброволци от акцията "Ние заедно".

При условие, че ваксината „Спутник V" бе одобрена в Русия още през август, сравнението на имунизацията в страната с тази в държави като САЩ, Великобритания и Израел не е в полза на руснаците, сочи статистиката. Към 2 март в Израел са инжектирани общо 8,3 милиона дози, в САЩ - 77,9 милиона, във Великобритания - 22,3 млн. дози.

Руският президент подчерта, че ваксинацията е основният начин за борба с пандемията от коронавируса, а производството на ваксини ще се увеличава. Путин нарече руските ваксини срещу COVID-19 "най-добрите в света".

"Наистина има с какво да се гордеем, предвид това, че ("Спутник V") и (другите наши) ваксини са най-безопасните и най-ефективните", каза руският президент.

Масовата ваксинация срещу COVID-19 на всички желаещи в страната започна на 18 януари. Руснаците могат да се имунизират безплатно с една от две регистрирани в Русия ваксини - Спутник V и Епиваккорона, отбелязва ТАСС.