Сената на САЩ: Корупцията застрашава развитието на отношенията между САЩ и България
Секция: СВЯТ
05 Март 2021 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сената на САЩ: Корупцията застрашава развитието на отношенията между САЩ и България

/КРОСС/ Ние искаме да видим връзките между САЩ и България да продължат да се развиват, особено в сферата на "сигурността и енергийните проекти, но продължаващата и устойчива корупция, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система, както и други заплахи към върховенството на закона, представляват предизвикателство пред двустранните отношения" между Вашингтон и София.

Това е казва в позиция на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Мендес, публикувана на личната му страница на сайта на горната камара на Конгреса, но и на сайта на комисията. Изявлението е направено съвместно с друг член на комисията - републиканския сенатор Джеймс Риш, предава bTV.

"Почти осем месеца в продължителни протести хората в България призовават за край на корупцията и спазване на върховенството на закона и демократичните ценности. С приближаването на парламентарните избори през април българското правителство задължително трябва да защити тези ценности. И в духа на нашите дългогодишни отношения САЩ ще подкрепи исканията на хората и ще съдейства на България в справянето с корупцията, възстановяването на независимостта на медиите и повишаването на ролята на закона. Стъпките, които България ще предприеме в тази посока, за да се справи с тези проблеми, само ще засилят още повече нашите двустранни отношения", се казва в документа.

В позицията си двамата сенатори отбелязват, че България е на последно място от страните в ЕС в индекса за корупция на "Прозрачност без граници" за 2019 г., както и в класацията на "Репортери без граница" за медийната свобода.

"Българското правителство и съдебна система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само за някои, и медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказание", се казва в документа.