Историческо посещение: Папа Франциск пристигна в Ирак
Секция: СВЯТ
05 Март 2021 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историческо посещение: Папа Франциск пристигна в Ирак

/КРОСС/ Папа Франциск пристигна в Багдад на най-рискованото си посещение в чужбина от избирането си през 2012 година.

Той заяви, че прави тази визита с чувството, че това е негов дълг, защото Ирак е страдал толкова много и толкова отдавна, предаде Ройтерс.

Самолетът на авиокомпания Алиталия, с който пътуват папата, неговите сътрудници, охраната му и над 70 журналисти, кацна на международното летище на Багдад малко преди 14 ч. местно време.

Ирак отдели хиляди служители от силите си за сигурност за охраната на 84-годишния папа след поредицата от ракетни обстрели и самоубийствени бомбени атентати, породили опасения за безопасността му.

"Радвам се, че отново правя посещения в чужбина", каза папата в кратко изявление на борда на самолета си, намеквайки за пандемията от новия коронавирус, която досега му пречеше да пътува.

Визитата му в Ирак е първата му извън Италия от ноември 2019 г.

"Това е важно посещение и дълг към една земя, на която от толкова много години са страдали мъченици", каза Франциск, преди да сложи маска и да поздрави всеки репортер поотделно, но без ръкостискане.

Папата ще пътува със самолет, хеликоптер и бронирана кола до четири иракски града. Той ще отслужи меса в църква в Багдад, ще се срещне с върховния иракски шиитски духовник аятолах Али ас Систани в южния град Наджаф и ще посети северния град Мосул, където армията миналата година при визита на иракския премиер опразни улиците от съображения за сигурност.

Папата ще посети и Ур, родното място на пророка Аврам, който е почитан от християни, мюсюлмани и евреи.