Boeing 737 MAX кацна аварийно в САЩ заради проблем
Секция: СВЯТ
06 Март 2021 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Boeing 737 MAX кацна аварийно в САЩ заради проблем

/КРОСС/ Самолет Boeing 737 MAX на американската авиокомпания American Airlines кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност. Капитанът на Полет 2555 от Маями, щата Флорида, за Нюарк, Ню Джърси, изключил един от двигателите, след като забелязал възможен проблем с неговия индикатор за налягането на горивото. Самолетът се приземил безпроблемно в Нюарк, като от общо 101 души на борда - 95 пътници и 6-членен екипаж, - никой не е пострадал, съобщи говорител на American Airlines.

Тя обърна внимание, че потенциалната техническа неизправност не е причинена от системата MCAS за контрол на полета, която е свързвана с две катастрофи на самолети от този модел. При злополуките в Индонезия през 2018 г. и в Етиопия през 2019 г. загинаха общо 346 души. След тях Boeing 737 MAX бяха спрени от експлоатация за 20 месеца.

American Airlines бе първата авиокомпания в САЩ, възобновила полетите с този модел самолети, след като федералните авиационни власти одобриха в края на миналата година подобренията, направени от Boeing на софтуера на MCAS. Кацналият аварийно 737 MAX й е бил доставен от производителя на 30 декември.