Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем
Секция: Коментари
06 Март 2021 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

/КРОСС/ Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.