Александър Симов: Борисов унижава предизборно българската култура
Секция: ПОЛИТИКА
06 Март 2021 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Симов: Борисов унижава предизборно  българската култура

/КРОСС/ „Изборите правят чудеса! След като цяла година премиерът Бойко Борисов не се сети за съществуването на българската култура и я остави да стигне до състояние на будна кома, днес чета, че се е срещал с музиканти в Министерския съвет и пред тях e разтворил торбата с предизборни обещания." Това заяви във Фейсбук водачът на листата на БСП в Смолян Александър Симов.

Симов коментира като патологичен цинизъм и наглост казаното от премиера Борисов че ще бъде създадена задължителна квота за българска музика в държавните и частни радиа.
„Битката за повече българска музика е една от основните каузи на БСП в последните четири години. За близо две години проведохме стотици срещи с музиканти, композитори, продуценти, директори на радиа и хора от музикалния бранш по темата.

И най-накрая излязохме с конкретна идея - да се отделят пари от държавния бюджет с които да се стимулират радиостанциите да пускат българска музика.Не просто квота, а стимул, който да даде глътка въздух на музикантите и да им покаже, че не са захвърлени в прашния ъгъл на държавното управление. ГЕРБ обаче гласуваха против нашия закон. Без мотиви и с цинични аргументи.", така депутатът от БСП разкри истината за отношението на ГЕРБ и Бойко Борисов към българската култура.

Симов уточни, че въпреки това БСП не се отказа от тази битка и отново и отново повдигаше темата, въпреки пълния непукизъм на мнозинството. Той припомни, че миналата година патриотите предизборно са се сетили за темата, но са осакатили идеята на БСП и са я превърнали в кух лозунг. „Но дори и тогава ние социалистите се включихме в дискусията. Тогава пак ГЕРБ напълно посякоха идеята и за пореден път я отхвърлиха.
И сега искате да ме накарате да повярвам, че лидерът на тази партия внезапно се е преродил и е преосмислил действията на своите депутати? Квоти отдавна можеше да има, ако не беше ГЕРБ. Музикантите трябва да знаят това.", подчерта Александър Симов.

„Борисов е обещал на свободните творци над 4 милиона лева като помощ. Уважаеми музиканти, не се хващайте на тази въдица. От една година насам БСП предлага на хората със свободни професии да се изплаща по една минимална заплата в периода на пандемията. И една година Борисов си правеше оглушки и форсираше джипа из пътищата на отечеството, а сега точно преди изборите изведнъж се сети за музикантите.", изтъкна Симов. Той припомни, че депутатът от БСП Нона Йотова от една година не е спирала да говори за цинизма на управлението, което остави творците буквално на ръба на глада, но нито един представител на управляващата партия не се трогна.

„Днешният цинизъм ми идва в повече. Българската култура не може и не бива да бъде унижавана предизборно по този начин.", заяви Александър Симов.