Ръст на заразените учениците и тези под карантина
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2021 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръст на заразените учениците и тези под карантина

/КРОСС/ Ръст на децата и учениците поставени под карантина, заради положителен тест за коронавирус или контакт с болен, отчитат от Министерството на образованието в края на тази работна седмица, цитирани от "Монитор". Към момента точният им брой е 7469. Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137-о СУ "Ангел Кънчев" цяла паралелка зрелостници бе принудена да остане под 10-дневна изолация до следващата неделя.

Така те ще изпуснат почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да се обучават присъствено в училище. Причина за това е, че майката и бащата на една зрелостничка са били със симптоми на коронавирус, но най-вероятно не са си направили тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката отива на училище без да проявява симптоми.

Следобед обаче вдига температура. Направен й е антигенен тест от страна на личния лекар, който установява, че е болна. Директорът на училището принудително изпраща целия клас отново към онлайн уроците. "Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата", коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище - маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл.

Миков даде пример с друго дете от училището, за което в петък станало ясно, че е болно от COVID-19. Родители му не са го пуснали на училище в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще може да продължи да учи присъствено. "Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички", коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.