Германия плаща 2,4 млрд. евро за спирането на ядрените централи
Секция: СВЯТ
07 Март 2021 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия плаща 2,4 млрд. евро за спирането на ядрените централи

/КРОСС/ Германското правителство се е договорило с основните доставчици на енергия да ги компенсира за планираното спиране на ядрената енергетика в страната.
Германия потвърди своя ангажимент за спиране на последната атомна централа до края на 2022 г. и се съгласи да плати около 2,4 млрд. евро като обезщетения.

Според правителството 1,4 млрд. евро ще бъдат изплатени на компанията Vattenfall, 880 млн. евро на RWE, 80 млн. евро на EnBW и 42,5 млн. евро на E.ON PreussenElektra. Като част от сделката компаниите ще оттеглят своите дела, заведени срещу споразумението.

Сделката предстои да бъде одобрена от ръководствата на компаниите и подлежи на преглед от Европейската комисия относно т.нар. „държавна помощ".

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия започва разследване на обезщетението, предоставено на електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, от германското правителство за поетапно им спиране по-рано от предвиденото.

След ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., Германия реши да се откаже от ядрената енергетика и да затвори всички атомни централи в страната до 2022 г. След като канцлерът Ангела Меркел обяви решението, политици и енергийни компании имаха остри спорове за спирането на централите и разходите за съхраняването на ядрените отпадъци.