Земетресенията в Гърция разрушиха близо 900 къщи
Секция: СВЯТ
07 Март 2021 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земетресенията в Гърция разрушиха близо 900 къщи

/КРОСС/ Силните земетресения в Гърция миналата седмица оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха медиите. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора.

Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.

След инспекция на около 1 800 сгради беше констатирано, че 898 жилища ще трябва да бъдат разрушени, както и някои болници, училища и църкви, съобщи агенция АНА.

В най-силно засегнатия, предимно земеделски район, има много каменни сгради на възраст над 70 години. Властите предоставиха каравани и палатки, в които да се подслонят останалите без дом.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас заяви, че всяка засегната от земетресението община ще получи в понеделник 300 000 евро за финансиране на спешни разходи.

Междувременно сеизмолозите предупредиха хората да не се връщат в повредените домове, тъй като през следващите месеци се очакват вторични трусове.