Русия предостави ваксини на Северна Македония
Секция: Русия
07 Март 2021 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия предостави ваксини на Северна Македония

/КРОСС/ Република Северна Македония дълго се надяваше да получи ваксини от Западна Европа, но в крайна сметка желаната помощ ще дойде от Изток. В средата на февруари съседна Сърбия ? даде 4680 от обещаните 8000 дози от ваксината на Pfizer, за да ваксинира медиците си в центровете за лечение на Covid-19.

Вече и Русия се включи в доставките на ваксини за балканската страна. Първата пратка руски ваксини Спутник V трябва да пристигне в Македония със специален самолет в неделя след обяд. Пратката ще бъде тържествено посрещната от здравния министър Венко Филипче и посланика на Русия в страната Сергей Базникин на летището в Скопие, съобщава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

Ваксините за 3000 души се съхраняват в подходящи опаковки при строги температурни изисквания. "Това е ваксина, която за разлика от Pfizer се съхранява при температура от минус 18 до минус 20 градуса, за което нашата инфраструктура е готова. След приемането тя ще бъде поставена в нашите хладилници, процесът на ваксинация ще бъде организиран в пунктовете в Здравния център в Скопие", обясни Филипче.