Ще събори ли община Созопол част от южната крепостната стена?
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще събори ли община Созопол част от южната крепостната стена?

/КРОСС/ Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от южната крепостна стена на Созопол. Претенциите са за около 6.5 кв. метра - част от архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула" в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от Европейския съюз.

Причината за решението на съда е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение.

Видях, че 5-6 човека в двора ми, които зидаха. Можете ли да си представите - това го правиха без да са ме попитали и без разрешение. Искам да съборят незаконната стена. Никаква стена е нямало тук, каза собственикът на имота Иван Илиев.

Става въпрос за реализация на проект, граничещ с частен имот. Не мога да коментирам решенията на съда, нито качествата на проекта. Малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал. Следва да се изпълнят решенията на съда, коментира директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов посочи, че на мястото той помни, че е имало полусрутена къща. Такъв зид в този вид не е имало, дори да е имало, не се е виждал, добави той.