МО в БСП – София: 8-и март е символ на признание пред постиженията на жената
Секция: ПОЛИТИКА
08 Март 2021 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
  МО в БСП – София: 8-и март е символ на признание пред постиженията на жената

/КРОСС/ Преди 112 години е отбелязан първият Международен ден на жената. Започнал като гражданска и политическа проява на борещите се за по-добри условия на труд и равнопоставеност работнички, днес 8-и март е символ на признание и преклонение пред множеството социални, икономически, политически и културни постижения на жената. Това се казва в позиция на Младежкото обединение в БСП - София.

Младите социалисти подариха 112 рози на жени в центъра на столицата. В инициативата взеха участие и членовете на МО в БСП - София, които са кандидати за народни представители - Димитър Главинов, Николай Бериевски и Георги Ангелов.

Броят на цветята символизира годишнината от първото честване, както и прави препратка към телефон 112, на който най-често се подават сигнали за домашно насилие над жени.

„Наложително е и активното възпитание и обучение на подрастващите генерации в уважение и признателност към женския пол, тъй като предаването на познания и личния пример са основополагащи при изграждането на едно морално и принципно общество. Ние от Младежкото обединение на БСП - София, заставаме зад жените, пострадали от домашно насилие и осъждаме всички посегателства срещу тях", считат от МО в БСП - София.

„Честит празник на всички жени. Бъдете горди майки, сестри, съпруги и приятелки", пожелават в заключение младежите от Софийската организация на партията.

Пълният текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ

на Младежко обединение в БСП - София

по повод честването на Международния ден на жените

Преди 112 години е отбелязан първият Международен ден на жената. Започнал като гражданска и политическа проява на борещите се за по-добри условия на труд и равнопоставеност работнички, днес 8-ми март е символ на признание и преклонение пред множеството социални, икономически, политически и културни постижения на жената.

В навечерието на Международния ден на жените, Европейската комисия публикува доклада си за 2021 г., засягащ равенството между половете в Европейския съюз. В него ясно личи отрицателното въздействие на пандемията от Ковид-19 върху съвременната жена. От доклада става ясно, че ограничителните мерки задълбочават и без това сериозния проблем в намирането на баланс между професионалния и личния живот на жените. От статистиките се вижда, че жените на пазара на труда са тежко засегнати от пандемията в редица сектори на икономиката, които бяха принудени да преустановят дейността си.

Нещо повече - всички държави членки отчитат рязко увеличение на домашното насилие, което показва задълбочаващия се проблем с насилието върху жени. Необходимо е не само въздигането на домашното насилие в престъпление, но и активното му преследване от разследващите органи. Наложително е и активното възпитание и обучение на подрастващите генерации в уважение и признателност към женския пол, тъй като предаването на познания и личния пример са основополагащи при изграждането на едно морално и принципно общество. Ние от Младежкото обединение на БСП - София, заставаме зад жените, пострадали от домашно насилие и осъждаме всички посегателства срещу тях.

Честит празник на всички жени. Бъдете горди майки, сестри, съпруги и приятелки!