Мирослава Кацарова с авторския музикален спектакъл „Като в картина на Шагал“
Секция: КУЛТУРА
09 Март 2021 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мирослава Кацарова с авторския музикален спектакъл „Като в картина на Шагал“

/КРОСС/ Поредица концертни програми подготвя певицата Мирослава Кацарова. Те обичайно включват голям диапазон от музика на различни езици, но в най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал" Мирослава Кацарова селектира основно песни на български език.

На 25 март от 19:00 ч. в изложбена зала „2019" към Градската художествена галерия в Пловдив (ул. Гладстон 32) ще бъде изградена специална сцена. Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на Мира Кацарова. Този път той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал" е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния албум на Мира Кацарова - „Бяло в бяло". За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.

В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло", нови аранжименти на „Парфюми" и „Летни улици", както и нови песни като „Боса нова в градината". Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март" на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.