Български екип разработи първата образователна мобилна игра за деца, която развива меките им умения
Секция: Технологии
10 Март 2021 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български екип разработи първата образователна мобилна игра за деца, която развива меките им умения

/КРОСС/ SPACE PATROL е първата образователна мобилна игра за ученици, която развива меките им умения (soft skills) - критично мислене, работа в екип, креативност и лидерство. Играта няма комерсиална цел, създаването й е финансирано изцяло от фондация „Лъчезар Цоцорков“, които инвестират в разработването на иновативни формати в образованието и развитието на децата.
Както подсказва името на играта SPACE PATROL, действието в нея се развива в космоса. Играе се от отбор от двама души, които минавайки през различни предизвикателства научават интересни факти за космоса и придобиват меки умения, нужни им и в реалния живот.
SPACE PATROL е разработена от изцяло български екип от КVABA Interactive - инди гейм студио, специализирало се в разработването на игри, виртуална и добавена реалност, както и други дигитални решения.

„Разработването на играта отне близо година. Основното предизвикателство пред нас беше как да съчетаем забавния и образователния елемент, за да я направим достатъчно атрактивна за учениците. Отделните мисиите са разработени така, че в тях няма никакъв елемент на агресия, а точно обратното, работата в екип между играчите обединява усилията им за нещо градивно и полезно за развитието им. “, коментира Никола Георгиев, основател и управител на КVABA Interactive.
Образователното съдържание в играта е създадено в партньорство с доц. Камен Козарев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН. Той получава докторска степен по Астрономия от Бостънския университет, и работи четири години в Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън. Отдаден на идеята да запали младите хора по космоса, вече четири години Камен Козарев участва като ментор и лектор в програмата „Космически предизвикателства“, чиято цел е да срещне българските ученици с водещи космически специалисти от цял свят.
„Играта съвместява няколко иновативни подхода в образованието. От една страна тя представя основни астрофизични закони на достъпен език и пали любопитството и любознателността на децата през геймификация. Едновременно с това развива ключови меки умения, които са изключително важни за успешното развитие на всяко дете. Това я прави и уникална по нейната същност.“, добавя доц. Козарев.

Като тестери на играта в последния етап от разработването й бяха привлечени учениците от 4 и 5 клас от иновативното училище в Бургас  ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”.
„Игровият модел е залегнал в начина, по който преподаваме учебния материал на децата в нашето училище, а тематиката на играта е пряко свързана с новия интегративен STEM предмет – „Космически изследвания“, който въвеждаме от тази учебна година. Затова и бяхме естествени партньори на тази иновативна игра. Обратната връзка, която те дадоха на разработчиците с предложения за надграждане и изчистване на настоящите елементи, беше полезен тест затова как заложените меки умения в играта се прилагат в реалността.“, сподели Михаил Ненов, директор на ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”.
Играта може да бъде изтеглена безплатно от:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kvaba.spacepatrol
iOS: https://apps.apple.com/bg/app/space-patrol-co-op-adventure/id1535199901