Възможна ли е европейска минимална работна заплата в България
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2021 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възможна ли е европейска минимална работна заплата в България

/КРОСС/ Синдикати предложиха на партиите да направят минималните заплати 1 200 лева, а средните 2 500 след 4 години.

Политическите сили започнаха да предлагат увеличения. Икономистът Красен Станчев коментира възможно ли е да има такива и приложима ли е идеята за европейска минимална заплата, предава NOVA.

„Винаги това става преди избори и то не само у нас. Съществува убеждение сред политиците и синдикати, че когато се увеличава минималната заплата, това увеличава доходите на хората. Всички икономисти обаче са на обратното мнение", каза той.

„Относно минималната работна заплата - първо трябва да има работа и след това заплата. Всеки може да фиксира нещо със закон, но с това не може да създадете работа. На всичкото отгоре, тя не се плаща от тези, които я фиксират, а от някой друг.

Това създава проблеми за част от работодателите, за онези които тепърва започват работа и за онези, които са готови да работят за по-ниски нива на заплащане", посочи Станчев.

Той посочи и че има държави, в които няма минимална работна заплата. „Това са Кипър, Дания, Финландия, Швеция. В общи линии там се живее добре", коментира той.
„За останалите държави има две основни изисквания - да се осигури достоен начин на живот и адекватна заплата, но какво е точно това - никой не знае.

Второ нещо, което се изисква, е да се разреши колективното договаряне, което е предимно за отрасли, в които това е възможно и не обхваща хората, които нямат постоянен трудов договор", обясни още икономистът.