Патриарх Неофит: Великият пост е утежнен от силата на пандемията
Секция: Православие
15 Март 2021 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Великият пост е утежнен от силата на пандемията

/КРОСС/ Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда до онзи период от своето време, който наричаме Велик пост. Желано време от всеки християнин, който иска да изживее и бъде съпричастен със страданието и славата на нашия Господ Исус Христос. Ние отново сме пред прага на четиридесетдневното пътуване в духовната пустиня на поста. Труден период, но и благословен за израстването на всеки Христов следовник в добродетелта на Покаянието. Покаяние, което ще ни изведе през лишенията, за да влезем в дивната радост на Възкресението, казва патриарх Неофит в посланието си за Великия пост.

Негово светейшество отбелязва, че винаги Великият пост е различен. "Тази година, както и миналата, това време е отежнено от силата на пандемията.

Нестихващата стихия на коронавируса притиска народа ни. В тези дни ние сме длъжни да приемем предизвикателствата и да не изоставаме в духовните стремежи, да не търсим извинения от тежестта на изпитанията, а да се уповаваме на вярата ни в Христа. Това изисква от нас още по-усърдна молитва и живот в евангелските събития, осъществен чрез вярата ни, защото както казва Св. апостол Павел "с вяра ходим..." (2 Кор. 5:7)", отбелязва българският патриарх.

Още в първите дни на Великия пост ние ще се потопим в покайната образност с канона на Св. Андрей Критски. Ще изживяваме словата на светия отец и ще осъзнаем нашата греховност. Покаянието ще стане нашият пътеводител в духовния поход, а тайнството на Изповедта ще премахне тежестите в това свято пътуване, казва патриарх Неофит.

Негово светейшество призовава "благоговейни отци, боголюбиви братя и сестри, и всички вас, които сме изпълнението на богоспасяемата Софийска епархия, да отделим мислите си от земното, да загърбим материалното". Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение. Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с трудностите на ближните и отзивчиви на техните нужди, като разкриваме любовта си всеки ден. Нека влезем в мистичната вечер на Светата четиридесетница, да преминем тъмнината на нощта и да посрещнем утрото на новия ден - деня на Възкръсналия Господ!, призовава вярващите българският патриарх.

В своето послание той пожелава "с крепки молитви и смиреномъдрен живот да бъдем подражатели на нашия Господ, и както казва Св. ап. Павел: "Винаги носим в тялото си мъртвостта на Господа Исуса, та и животът Исусов да се открие в тялото ни" (2 Кор. 4:10).

"Отечески ви пожелаваме леки и спасителни пости и изобилната Божия благодат и непрестанната Христова милост да бъдат с всички нас, та достойно да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Исуса Христа, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков! Амин! Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател", казва българският патриарх Неофит.