"Тренд": Пет партии са сигурни в следващото НС
Секция: ПОЛИТИКА
18 Март 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Тренд": Пет партии са сигурни в следващото НС

/КРОСС/ Коалицията ГЕРБ - СДС запазва лидерската си позиция с 28,8 на сто от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано. Това показва социологическо проучване на Изследователския център "Тренд", представително за пълнолетното население, проведено в периода 9-14 март 2021 г. по поръчка на "24 часа".

Направени са 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+, като максимално допустимата стохастична грешка е ± 3,1%.

Според проучването, в разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

45% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, но част от тях може да не идат до урните заради коронавируса.

В същото време българите в САЩ протестират срещу ограничения брой секции - 35, в които могат да гласуват на 4 април. Българи от 11-те града, в които секции не са открити, са подали жалба до ЦИК. Надяват се и Върховният административен съд да отмени ограничението. В САЩ бяха подадени 5056 заявления за гласуване, съобщи БНТ.

Сред непотвърдените за откриване секции са тези в градовете Портланд, Индианополис, Сан Антонио, Нейпълс.

От ЦИК обаче припомниха, че през 2016-а година Народното събрание е гласувало в Изборния кодекс секциите в страните извън Европейския съюз да са до 35.