Ако ваксинираме по 120 хил. души месечно – епидемията ще бъде овладяна до края на годината
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2021 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако ваксинираме по 120 хил. души месечно – епидемията ще бъде овладяна до края на годината

/КРОСС/ Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно - епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината. Прогнозата направи в „Тази сутрин" проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Има и песимистична прогноза - без масова имунизация епидемията ще бъде овладя след средата на 2022 година. До тогава се очаква смъртните случаи заради заразата да достигнат 50 хил.

В краткосрочен план, според него, при един национален „локдаун" случаите ще намалеят с 10-15% за кратко време. Според него основният показател в статистиката е броят на пациентите в интензивни отделения.

Това число трябва да се гледа, да си спомним как беше ноември преди големия „локдаун", На 25 ноември имаше 400 случая на пациенти в интензивни отделения. 20 дни след въвеждане на „локдауна" това число продължи да се качва, стигна до 600. Това е най-опасното в момента, днес в интензивни отделения са 609, обясни проф. Кунчев. Той посочи, че сме далеч от платото, а случаите ще продължат да се увеличават, докато не се затегнат мерките в национален план. Проф. Кунчев беше категоричен, че всички точки, където хора контактуват, трябва да бъдат затворени, за да има ефект.