Хората над 65 г. по-често се заразяват повторно с COVID-19
Секция: Здраве
18 Март 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хората над 65 г. по-често се заразяват повторно с COVID-19

/КРОСС/ Хората над 65 години се заразяват повторно с COVID-19 почти два пъти по-често от младите хора, установиха датски учени. Възрастните хора по-трудно понасят инфекцията и по-често умират от нея, така че новите данни трябва да се вземат предвид при стратегиите за борба с пандемията, подчертават експертите, предава gazeta.ru.

Дания има цялостна програма за тестване, в която PCR тестването се извършва на всички, независимо от наличието на симптоми. Повече от 2/3 от населението е тествано през 2020 г.

Специалистите от Държавния серумен институт в Дания разделиха пациентите на тези с положителен тест по време на първата вълна от инфекции, от март до май, и през втората, от септември до октомври. Те обърнаха внимание на случаите на повторна инфекция, защото се оказва, че хората над 65 години имат само 47 процента защита срещу повторно заразяване в сравнение с 80 процента при по-младите.

"Нашето проучване потвърждава това, което други са предполагали преди нас - повторната инфекция е рядкост при млади, здрави хора, но възрастните хора са изложени на по-голям риск", казва д-р Стин Етелберг, един от авторите на изследването, публикувано в Lancet.

Преди се смяташе, че повторната инфекция е изключително рядка, но получените резултати предизвикват размисъл, отбелязват авторите на изследването.

"Лесно е да се намери информация, според която първата естествена инфекция изгражда имунитет срещу повторно разболяване, пишат те. - Но само 80% от болните са защитени, а сред възрастните хора - 47%. Това са далеч по-тревожни цифри, отколкото в предишни проучвания."

Новите данни показват важността на ваксинацията, включително сред тези, които вече са имали COVID-19, подчертават учените.

"Резултатите потвърждават, че в случая на ТОРС-CoV-2 няма нужда да разчитате на имунитет след естествена инфекция, казват те. - Глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини е по-ефективно решение."

Възрастните хора по-трудно понасят COVID-19 и са изложени на повишен риск да умрат от болестта, поради което на база новите данни е необходимо да им се осигури защита.

"Тъй като възрастните хора също са по-склонни да преживеят тежко заболяване и по-вероятно да умрат, нашите открития ясно показват колко е важно да се прилагат политики за защита на възрастните хора по време на пандемия, казват изследователите. - Резултатите показват колко важно е хората да се придържат към мерки, насочени към гарантиране на безопасността на себе си и на хората около тях, дори ако вече са имали COVID-19. Нашите констатации могат също така да формират политики, които да се фокусират върху стратегиите за масова ваксинация и облекчаване на ограничителните мерки."

Освен това старостта е допълнителен рисков фактор за разпространението на ТОРС-CoV-2, установиха по-рано група изследователи от САЩ.

Оказа се, че възрастните хора с наднормено тегло издишват средно три пъти повече микрокапки, отколкото други категории хора.

Концентрацията на вируса в издишания въздух също зависи от вирусния товар. Въпреки това, дори при асимптоматично протичане на заболяването, затлъстяването и възрастта допринасят за отделянето на вирусни частици.

Количеството издишани микрокапки се увеличава с напредването на инфекцията, достигайки най-високото си ниво една седмица след заразяването.

Интересното е, че с напредването на инфекцията вирусните частици намаляват, достигайки размер от един микрон в пика на заболяването.

Малките частици са по-склонни да се отделят по време на дишане, кашляне или говорене, отбелязват изследователите.

Те също могат да останат във въздуха по-дълго, да изминат по-далечни разстояния и да проникнат по-дълбоко в белите дробове, когато са заразени.

"Съставът и структурата на слузта в дихателните пътища зависи от възрастта, диетата и начина на живот на човека", обясняват учените.

Физиологичните промени засягат слузта, която от своя страна влияе върху количеството изпускани микрокапки, включително тези с вирусни частици.