Доц. Николай Цонков: Българското висше образование има сериозен потенциал
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2021 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Николай Цонков: Българското висше образование има сериозен потенциал

/КРОСС/ Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се привличат млади хора, да се подобрят условията на работа, важно са и финансовите стимули. Това каза народният представител от „БСП за България" доц. Николай Цонков по време на дигиталната дискусия „Образование, онлайн обучение и младежки проблеми" с участието на млади хора и студенти.

По думите му около 10 000 млади хора, които завършват средно образование, не кандидатства в български университети. „Те предварително са решили, че ще учат в чужбина. Има много какво да се желае, но не мога да се съглася и с тезата, че висшето образование в България е много лошо.

Това върви като една генерална линия, която се развива през последните 3-4 г. Очевидно не е случайно, защото чрез подобни мнения ние отказваме младите да останат в страната и да учат и развиват у нас. Голяма част от студентите, които заминат някъде по света остават там", заяви доц. Цонков.

Според него това е голямото предизвикателство - да се направи така, че младите хора да останат в страната.

„През последните години, както здравето, така и образованието е пари - всеки студент носеше след себе си средства. Това опорочи системата. Всеки университет започна да разкрива нови специалности, за да привлече повече студенти. Това беше голяма грешка", категоричен е социалистът.

По думите му българските студенти не са по-малко квалифицирани и по-малко знаещи и можещи от техните колеги в чужбина.

Той отбеляза и че бизнесът и университетите имат все по-силна и здрава връзка. „Големият проблем е не толкова липсата на такава връзка, а това, че българската икономика в момента е много крехка. Трудно се убеждават микро и средни фирми да работят с университетите и да приемат студенти на практики и стажове, а след това и да ги назначават на работа", заяви народният представител от БСП.

Според него не трябва да се отрича онлайн обучението и интерактивното общуване, но този тип общуване и начин на образование ограничава младите хора от личностното развитие. „Онлайн обучението води до едно сериозно отчуждение", счита Николай Цонков.