Продължава акцията по издирването на изчезналия скиор в Рила
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2021 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Продължава акцията по издирването на изчезналия скиор в Рила

/КРОСС/ Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който изчезна вчера в района на ски писта Картала в Рила планина.

Издирвателната акция е била прекратена през нощта заради лошото време, но около 8 часа отново ще се поднови. Ще се включат и кучета в издирването на младия мъж.

През вчерашния ден в района близо до ски пистата е имало голяма лавина. Не е ясно дали изчезналият скиор не е попаднал в нея.

Мъжът e от София. Движел се е последен в групата си, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежденията за висока лавинна опасност.

В късния следобед вчера приятелите му открили, че той липсва. Започнали да го търсят, но без успех. В 17,38 подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС , намиращ се на няколко километра от ски-зоната.


"Подават сигнал през системата на 112. някъде около час по-късно вече колегите са на терена. Ние имаме пост там, долу, на "Бодрост", колегите се качват в кабинковия лифт и почват да обследват терена и стартираме акция. Вече би трябвало и втора група да се е включила", каза представител на спасителната служба, цитиран от БНР.

Загубилият се скиор не е бил добре екипиран за извънпистово каране, според планинските спасители:

"Знаете, че там хората ходят основно да карат извън пистите. Просто човекът, доколкото разбирам, не бил особено подготвен - нямал лавинен уред. Не е бил добре екипиран за каране извън пистата."

Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.