Хранителните отравяния са най-често с млечни продукти
Секция: Здраве
22 Март 2021 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хранителните отравяния са най-често с млечни продукти

/КРОСС/ Хората могат да получат хранителни натравяния от всякакви храни и напитки, ако са с лошо качество или са развалени. Най-често обаче това става с млечните продукти, тъй като те имат много ограничен срок на годност.

„Ако тези продукти не се съхраняват правилно и температурният режим не се поддържа, това е добра среда за развитие на бактериална флора: изварата, заквасената сметана и други производни на млечните продукти могат да доведат до хранително отравяне", казва гастроентерологът Марат Зинатулин.

Гастроентерологът обяснява, че можете да се получи алкохолна интоксикация, дори при консумиране на качествен алкохол, но в големи количества - тогава ще има всички симптоми на отравяне: гадене, повръщане, диария, загуба на съзнание и дори смърт, пише БГНЕС.

В същото време, ако метиловият алкохол навлезе в тялото, етиловият алкохол ще бъде противоотрова, тоест оказва се, че висококачественият алкохол ще помогне в тази ситуация, подчертава Зинатулин.

Лекарят посочва основните принципи на терапия при всяко отравяне - това е приемът на сорбенти, от най-простите, като активен въглен, до по-сериозни лекарства. Освен това в никакъв случай не трябва да се спира повръщането и диарията, тъй като по този начин тялото се освобождава от токсините.