Специалистът: Пандемията изправи лекарите пред моралната дилема на кого да бъде оказана помощ
Секция: Здраве
23 Март 2021 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Специалистът: Пандемията изправи лекарите пред моралната дилема на кого да бъде оказана помощ

/КРОСС/ В разгара на третата вълна на пандемията у нас, когато болниците се задъхват от наплива на хора с усложнения при преминаването през заразата, няма време за спокойна и рационална преценка на лекарите и сестрите, които са на входа на тези болници.

„Моралната дилема е много сериозна и изборът е изключително тежък, и се надявам много лекари да не трябва да вземат такива трудни решения", каза пред БНР д-р Евгения Христова, главен асистент департамент „Когнитивна наука и психология" към Изследователски център по когнитивна наука в Нов български университет.

„Затова по света има препоръки как да се разпределят ограничените ресурси. Тези препоръки трябва да са ясни и на лекарите, и на обществеността. За да бъде ясно как се действа. СЗО има такива препоръки и стандарти. Такива има и в други държави. За България не зная дали има", това посочи още в „Хоризонт до обед" д-р Христова.
"Но има един принцип, за който няма големи разногласия - това е за равния достъп до медицинско обслужване. Възниква морална дилема обаче, когато не достигат ресурсите, за да се приложат всички принципи едновременно - тоест да има достъп за медицинска грижа за нуждаещи се всички пациенти", поясни още специалистът.

В изследване на центъра към НБУ става ясно, че хората подкрепят тезата медицинският ресурс да се насочва към пациенти, които имат по-големи шансове да се подобрят и излекуват.

"Но има и едни около 35 на сто от запитаните, които казват, че не трябва да има разделение по вероятности за възстановяване, а да се разпределят ресурсите по реда на регистриране на пациентите. Това е стандартният принцип, когато няма пандемия".

Д-р Христова посочи обаче, че когато има ограничени ресурси, в медицинските стандарти се препоръчва те да се насочат към тези болни, които имат най-голям шанс за подобрение.