Костадин Костадинов за шпионажа: Американски агенти се правят, че ловят руски агенти. Просто е
Секция: Интервюта
24 Март 2021 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов за шпионажа: Американски агенти се правят, че ловят руски агенти. Просто е

/КРОСС/ Гост в предаването в бТВ, „Тази сутрин" е Костадин Костадинов председател на политическа партия „Възраждане"

- Какви са шансовете за това да влезете в следващия парламент?

- Това е решават избирателите. Аз смятам, че ние ще влезем в следващия парламент.

- Вие на какво разчитате? На предишните избори все пак направихте един процент като партия. Сега колко ще имате според вас?

- Не мога да кажа колко процента ще имаме. Със сигурност смятам, че ще влезем в парламента, защото го виждам с очите си, когато обикалям страната и се срещам с хора. И виждам как първо, самият интерес към нас расте, непрекъснато ни търсят и ни питат те самите хора за среща. Вчера бях на улицата в Бургас, заради това че няма как да има срещи на закрито. Имаше десетки, да не кажа стотици хора, които присъстваха.

- Освен на хората в Бургас, сега през телевизионния екран и на зрителите на бТВ да кажете, кои са вашите основни приоритети в рамките на 30 секунди.

Демографската катастрофа, преодоляването на този много сериозен проблем, защото иначе този проблем ще унищожи българската държава и българската нация. Преодоляването на здравната криза и възстановяването на здравната система, защото в момента България няма здравна система. И един от най-важните приоритети за нас, свързан с възстановяването на образованието в България като първостепенен приоритет за държавата. Защото ние сме имали училище преди да имаме държава. В момента държавата уби българското училище, превръща нашите деца една аморфна маса без национално самосъзнание.

- Все пак, ако имате шанс, защото говорихме за господин Марешки, да влезете в парламента с обединението на Веселин Марешки и Валери Симеонов бихте ли го направили?

- Не, никога. Категорично.

- Защо?

- Защото нямаме нищо общо. Нищо не ни свързва. Всичко ни разделя и не само с тях, а и с всички останали.

- Патриотичният вот не ви ли свързва?

- Вижте, някакви формации, някакви хора, лидери може да се наричат патриоти, но не думите, а делата определят тези хора дали са такива или не са. Аз не виждам нищо патриотично свършено от тези формации в предишния парламент.

- А с ВМРО бихте ли играли отново, защото сте били част от тази формация до преди години?

- Категорично не. Именно, защото съм бил там 15 г. никога не бих имал каквото и да било повече общо с тази организация.

- 15 г. сте били там?

- Да, от 1997 до 2012 г., така че мога да бъда абсолютно категоричен по този въпрос.

- Добре. Казахте вашите основни приоритети. Да кажем как се финансира вашата партия?

- От субсидия, от членски внос и дарения.

- Финансира ли се от вън, от други държави?

- Кои държави?

- Кажете, питам ви? Вие кажете от кои държави?

- Не, няма такова нещо. Разбира се за нас се говорят много такива слухове. Но в интерес на истината те се пускат от други, които получават такова финансиране. Ако погледнем и видим реално действията на другите политически партии, можем веднага да разберем на принципа кой ползва, кой получава полза от техните действия, можем да разберем откъде идва чуждото финансиране.

- Аз не ви питах обаче от коя държава. Питах ви дали се финансирате от държава отвън?

- Не.

- Най-малко да се чуе категоричен отговор.

- Вижте, ако „Възраждане" беше финансирана от вън, първото нещо, което е, щяхме да имаме много широк и много сериозен медиен комфорт. А нямаше примерно да гостуваме в бТВ един път в годината. Примерно аз за последно съм бил във вашия ефир миналата година януари месец след големите протести, които организирахме срещу МРРБ и водната криза.

- Вие сте в ефира на бТВ и сте безплатно тук, така че...

- Аз това казвам, че съм един път в годината. За разлика от всички останали, които виждате, че преминават не само във вашия ефир, но и във всички останали национални медии. Така че смятам, че...

- Сам го казахте в началото обаче, представителността е това какво доверие са ви гласували хората. Когато ви гласуват по-голямо доверие, ще имате по-голяма представителност и във всички медии.

- Аз смятам, че ролята на медиите като посредник е да дават реална оценка за всичко, което се случва в обществото, защото има събития, които са много интересни и които не винаги са свързани с партиите, които са в парламента, дори ако щете с обществени фигури. Понякога обикновените хора могат да дадат много по-интересни неща за останалата част от обществото, отколкото тези, които пък, които показват по телевизиите.

- Мисля, че този призив не трябва да е специално от ефира на бТВ, сигурен съм, защото отразяваме включително и протестите, които организира точно пък вашата партия. Кажете ми сега коментарът ви за шпионския скандал от изминалата седмица.

- Американски агенти се правят, че ловят руски агенти. Това е нашият коментар.

- Толкова прост?

- Да, държавата ни е изключително подвластна на САЩ и ние не сме суверенна държава. Управлявани сме абсолютно на ръчно управление от американското посолство. Лошото е, когато българските марионетки в стремежа си да се харесат на своите американски господари пренатягат пружините и те се скъсват. Мисля, че няма човек в нашата страна, който да вярва и да мисли, че това, което беше показано по телевизиите от страна на прокуратурата е нещо, което отговаря на истината. То е несериозно. 21 век 6 човека ще шпионират модернизацията на българската армия.

Един мой приятел се шегуваше по въпроса, че това е мисия невъзможна, защото те всъщност шпионират модернизацията на нещо, което не съществува. Къде е нашата армия? Вече е почти невъзможно да видиш български войник. Аз служих през 2002 г. в казармата във ВВС, тогава имаше поделения, имаше войници, които можеше да бъдат видени. Кажете ми кога за последен път сте видял човек в униформа, но не по официални тържества, където примерно да кажем има една или друга гвардейска рота или примерно някаква представителна част?

- Така просто на улицата.

- Именно, така че това е абсолютно измислен скандал, за който между другото после ще се плаща от всеки един от нас, защото обвинението идва от Военна прокуратура, а една част от хората нямат абсолютно нищо общо с военните. Т.е. военните нямат никакво право да разследват цивилни граждани, така че това ще ни струва после много пари в Страсбург. Няма да е първият подобен случай. За съжаление, ако така продължават нещата, и ако България продължава да бъде така зависима от САЩ и съответно нашите управляващи се опитват да се харесат по този изключително недостоен и унизителен начин, ще продължаваме да плащаме още.

- Споменахте за протести, които вие специално организирахте за мерките свързани с КОВИД-19, днес също данните са тревожни, но защо казахте, че здравната ни система е в колапс?

- Защото аз самият не знам къде отиват тези милиарди, които всеки един от нас плаща, плюс държавното финансиране, тъй като всички знаем, че осигуровките и парите, които плащаме ние са абсолютно недостатъчни. Къде отиват милиардите в здравеопазването, че в един момент се оказва така, че на практика, когато се получи малко по-сериозен казус, както е в момента, болниците започват да се задъхват. Освен това забелязваме, че ...

- /.../ в такъв казус далеч по-развити страни от нас, нали така.

- Аз гледам България в интерес на истината. И този аргумент - другите държави, не искам повече по никакъв начин да го коментираме, защото не искам да се сравняваме нито за доброто, нито за лошото. България трябва да гледа себе си в крайна сметка. В този случай дали примерно да кажем в съседните държави са се справили добре или зле мен не ме интересува. Вълнува ме това, че ние плащаме големи суми за здравеопазване, те стават все повече и повече. НЗОК получава все по-голямо финансиране, а резултатите са все по-трагични.

- Одобрявате ли мерките, които са предприети в момента за поредното затваряне?

- Категорично не. И точно заради това бяхме миналата седмица сред съорганизаторите на протест. Смятаме, че тези мерки убиват не само икономиката, те убиват нацията, убиват и държавата. И точно поради тази причина сме изключително против тях. Ако „Възраждане" управляваше в момента, нямаше да има затваряне, всички ограничителни мерки щяха да бъдат премахнати, а този така наречен Оперативен щаб, щеше да бъде разпуснат.

- Добре, но това е лесно да се каже. Ето, управлявате в момента. Разпускате всички мерки. Но се качва стремглаво броят на заразените, включително и на хората в болниците. И те са в невъзможност да обслужват и обгрижват всички пациенти. Тогава какво правите?

- Защо се качва броят на хората в болниците? Поради една или друга причина аз имам възможността да съм запознат със ситуацията в болниците, включително и преди няколко дни, когато синът ми пострада, трябваше да го водя в спешно отделение. Ситуацията там е следната и това ми го казват самите лекари - идват много хора, които имат позитивни тестове, но тъй като са изключително наплашени, защото непрекъснато и тук е вече между другото и вашата отговорност, която няма как да ви я спестя, по медиите непрекъснато се насажда страх, паника и психоза. Как едва ли не зараза, паника, пандемия, всичко останало. Това кара хората, когато получат, по една или друга причина са си направили теста и видят, че имат позитивен резултат, хората се страхуват и това е съвсем нормално. Обикновеният човек се плаши, защото му обясняват, че това е много смъртоносна болест и той предпочита...

- /.../ господин Костадинов.

- Не, аз няма как да го спестя. Разбирате ли, хора влизат в болница, просто защото са получили позитивен тест.

- Ние сме тези, които трябва да предупредят и да кажат, че има проблеми и те трябва да бъдат решени.

- Когато ходя по улиците на България не виждам този проблем, да ви кажа честно. Виждам хора, които ходят нормално.

- Ами вие /.../ по улиците тогава?

- Ходя, казвам ви преди два дена бях. Синът ми в момента е в болница след операция. И това, което ви казвам, ми го казват лекарите, не го казвам аз. И когато ги питам знаете ли какво ми казват?

- А говорили ли сте с хора с КОВИД?

- Да, и с такива хора съм говорил. Един наш член в момента е в болница във Варна с КОВИД. И знаете ли какво казаха лекарите - нашите шефове ги приемат, защото болничната пътека е изключително изгодна. Болниците станаха търговски дружества. Те имат интерес да превърнат пациентите в клиенти. И затова за тях е без значение дали човекът едва диша, защото има и такива случаи, вие сте прав. Или просто е получил позитивен тест и му няма абсолютно нищо.

- Всеки случай е различен. Но трябва да се пази човешкото здраве преди всичко. То е най-важното.

- Безспорно.

- Кажете сега, /.../ България, като казвате, че често сте по улиците на България, виждаме и по болниците. Накъде е пътят на България - към Русия или към НАТО?

- Пътят на България е единствено и само към България. Ние трябва да гледаме единствено и само българският национален интерес. Българският национален интерес диктува България да бъде силна, независима, обединена и благоденстваща държава. В момента НАТО...

- И все пак - Европа и НАТО или Русия?

- Ние сме в Европа от може би вече повече от 1400 г. Русия също е в Европа. Нека да не забравяме, че ЕС и Европа са две различни неща. И към настоящия момент ЕС в тази си форма и по този си начин действащ, представлява заплаха за европейската цивилизация. И ние като европейци и като най-старата национална държава в Европа, имаме дълг да направим така, че да не допуснем унищожаването на нашата традиционна европейска цивилизация.

- Преди малко обаче отговорихте конкретно, затова ви моля и сега за конкретен отговор - ЕС и НАТО или Русия? Защото в момента това са различни политики.

- Те са различни политики, обаче в настоящия момент България със спазването на да кажем една така наречена евроатлантическа солидарност, единственото, което постига е разрушаването на собствения си национален интерес.

- Ваша последна минута имате сега. Последна минута за личната си кауза, ако станете народен представител.

- Личната ми кауза е да направя така, че България след 10 и 20 г., защото ние трябва да гледаме не с един мандат напред, а с поколения напред, след 20 г. България да бъде просперираща, благоденстваща, независима, обединена държава, дори ако щете и по-голяма от днес. Държава, в която ние българите да вярваме. Неслучайно и нашият лозунг е „Повярвай в България". Ние смятаме, че нашата страна трябва да бъде една от най-развитие в Европа. Ние бяхме такава, просто трябва да го направим отново. Защото в крайна сметка всичко зависи от нас. Но има един малък проблем - не можеш да спасиш някой, който не иска да бъде спасен. Ако народът ни не го пожелае това нещо, няма как да стане. Ние от „Възраждане" вярваме в себе си. Призоваваме нашите сънародници да повярват също в себе си. Призоваваме ги на 4 април да гласуват с бюлетина № 5 за „Възраждане", за бъдещето на своите деца, за България и за да живее България.

- Добре. Много благодаря за това участие на Костадин Костадинов.