Илка Христова, БСП: Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата в Софийска област
Секция: Интервюта
24 Март 2021 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илка Христова, БСП: Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата в Софийска област

/КРОСС/ Интервю на кандидата за народен представител от БСП за България за 26 МИР-София-област - Илка Христова пред Агенция "КРОСС"

- Госпожо Христова, с какво смятате, че можете да бъдете полезна, ако станете народен представител?
- Личният ми опит в областта на образованието и медиите ще ми позволи да работя за предотвратяването на кризата в тези две области. Нужни са хора, които да работят за промяната на системата отвътре. Намираме се в ситуация, която пречи на българските деца да придобият знания и нормално образование. Тази порочна практика - парите да следват ученика, би трябвало да бъде прекратена. Не е нормално нашите деца и работещите им родители да са притискани по всякакъв начин и да се издевателства над тях. Трябва образованието, учебниците и помагалата, които са задължителни, да са еднакви за всеки клас и да бъдат безплатни. Не може навсякъде подготовката да е различна и системата да позволява учениците да излизат неграмотни от училище. Та те са нашето бъдеще...

- Вие сте кандидат от избирателен район София-област. Кои са най-значимите проблеми на региона, които бихте откроили?
- Едни от най-значимите проблеми за региона на София-област е липсата на кадри в здравеопазването и недостига на легла за всички болни. Разпокъсаността на района е причина и за трудностите при наблюдението и превенцията на престъпността.

Друг непреодолим към момента проблем в областта е този с водоподаването, в областта голяма част от общините са с каптажни системи, липсват пречиствателни станции за питейната и отходните води, а режимите на водата са често срещани през летния период.

При транспорта ситуацията е повече от трагична - липсват или са недостатъчно на брой автобусите и маршрутните таксита, които да обслужват пътникопотока. В някои от случаите просто са капацитетът им не позволява да нормалното осъществяване на курсовете в стандартна, а камо ли в пандемична обстановка.

Изключително притеснително за мен е обезлюдяването на немалка част от населените места в региона, което води и до увеличаване броя на затворените училища.

Всичко това, разбира се, не изчерпва темата с проблемите. Те са безбройни и хората са обезверени, предвид задълбочаването им. Споделят, че не виждат изход от ситуацията и че с годините при управлението на Борисов и ГЕРБ все повече им се струва, че не съществуват за държавата и за управляващите.

- Коя е сферата, в която може да предложите своята експертиза, и какви са политиките на БСП в тези области?
- Бих могла да участвам в изготвянето на програми и търсенето на решения в областта на образованието, културата и медиите. В тези сфери България оглавява негативните класации, а потенциал за промяна на ситуацията има. Въпросът е да се променят законодателството и начинът на работата в тези институции.

Училищата и университетите ни не трябва да генерират кадри, които са неприспособими към действителността и не покриват минималните изисквания за професиите си.
Културните ни дейци и изкуствоведи не трябва да са обект на подигравка, а да са водещи при организирането на всяко едно събитие в дадена общност, село, община или област.
За медиите... Темата е дълга и пространна. За последната една година съвсем ясно се открояват платените медии и медийни сателити, обгрижващи властта и приближените има фирми и техните интереси. Тази порочна практика трябва да спре, като за целта е необходимо да се изгради нова система на позициониране в медиите и да се заличат хилядите знайни и незнайни сайтченца, зад които не се знае дори кой стои.

Визията за управлението на БСП за България в тези сфери в голяма степен съвпада с моите виждания за разрешаване на проблемите. В предизборната ни платформа за управление е заложено да се направи ревизия на всички нива в държавата. Да се реорганизират тези сфери, за да може да промяната да е с грижа за хората и с вяра, че с общи усилия можем да осъществим нужното България да я има на картата след 4 години и да е водещ фактор за региона и в Европа.

- Какви са пробойните в образователната система от Ваша гледна точка и какви са идеите ви за тяхното преодоляване?
- Пробойни има във всяка една област, но в образованието те са подводни камъни, заложени с годините, които тепърва ще дадат своето отражение в държавата. Всяка година ни се казва колко по-перфектна е системата и колко добре работи! Е, да, резултатите са очевидни за всички нас. Всичко работи само привидно, а реално децата остават полу- или неграмотни в по-голямата си част, защото системата е насочена към безличното преминаване от клас в клас и избутването на незнаещите с цел запълването на паралелки. Това не е работеща система.

Децата се превръщат в консуматори от ранна детска възраст, което в последствие ще се обърне срещу самите тях. Когато завършат училище, те ще излязат неподготвени за реалния свят и ще се сблъскат много жестоко с действителността.

Те не знаят какво е труд, не могат сами да се справят с поставените им задачи, а още по-голямото ми притеснение е, че с ученето от вкъщи ще забравят какво е и да работят в екип. Необщуването с техните връстници и затварянето им вкъщи ще доведе до трайни изменения в съзнанието на хиляди деца, ще ги превърне в индивиди, нежелаещи и нетърсещи контакт с външния свят. Това ще е пагубно за нашето общество.

- В случай, че станете народен представител, каква е личната кауза, за която бихте се борили и бихте работили активно?
- Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата за целия регион. Това е нещото, за което се боря от 2017 година. Преместих се да живея в Искърското дефиле през 2015 година и не мога да възприема, че в 21. век през ден стоим без вода, защото никой не иска да поеме отговорност и да се заеме с преодоляване на тази криза.

Дори да не стана народен представител в това Народно събрание, ще продължа да се боря с всички възможни ми средства като обикновен гражданин за една нова ВиК-инсталация в региона, довеждаща до всяко домакинство нормална питейна вода и грижеща се за отвеждане на отпадните води.

Необходимо е да се разработи огромен проект, който да покрие областта и да се намери начин за финансирането му, но мисля, че всички заедно можем да намерим изход.


Ако искате да бъда вашият глас в Народното събрание, може да гласувате за промяната на 04.04 с номер 4 в интегралната бюлетина и за мен с преференция 114.

Купуването и продаването на гласове е престъпление