Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени
Секция: Здраве
26 Март 2021 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени

/КРОСС/ Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени, сочи ново проучване, което дава отговор на въпроса дали жени в тези състояния могат да се ваксинират свободно.

Заключението е направено след изследване на група от 131 жени в репродуктивна възраст, който били имунизирани с препаратите на двете компании. От тях 84 са били бременни, 31 са активно кърмещи и 16 небременни. Учените открили, че нивата на антитела и в трите групи са почти идентични.

"Това е изключително важна информация за нашите пациенти", заяви д-р Андреа Едлоу, съавтор на проучването, което беше публикувано в Американския журнал по акушерство и гинекология.

Едно от най-големите притеснения на повечето жени е как имунизацията ще повлияе на тях и плода им. Проучването е открило, че няма съществена разлика между страничните ефекти, когато са сравнени бременни и небременни жени.

Резултатите от проучването са сравнени с показателите за антитела на бременни и кърмещи жени след преболедуване от COVID-19. Медиците открили, че нивата са значително по-високи при ваксинираната група. Нещо повече - жените, ваксинирани с "Модерна" имали по-силен отговор в антитела отколкото тези с "Пфайзер".

Антителата след ваксинация били открити във всички проби от кръв в пъпна връв, както и в пробите от кърмата. Това означава, че бременните и кърмещи жени предават антитела за COVID-19 на ембрионите и новородените си.

Учените посочват, че въпросните антитела са от неутрализиращ вид. Това означава, че новородените ще имат защита срещу разболяване от COVID-19. Въпреки това посочват, че са нужни допълнителни изследвания за да се определи точно колко силен е този придобит имунитет.

Бъдещите проучвания трябва да установят също кога е най-благоприятният прозорец за ваксиниране по време на бременност, както и дали препаратите на "АстраЗенека" и "Янсен" предизвикват същия имунен отговор в тази група жени.

Международни наблюдатели посочват, че въпреки обнадеждаващите резултати проучването има своите ограничения - то е проведено с малка група доброволци. От друга страна то е първо по рода си, тъй като бременните и кърмещите жени традиционно не влизат в клинични изпитвания на ваксини и медикаменти.

Бременните жени и майките на новородени са едни от най-уязвимите за тежко протичане на COVID-19.