Проф. Христова: Няма да има нужда от ново затваряне, ако сме разумни
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2021 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Христова: Няма да има нужда от ново затваряне, ако сме разумни

/КРОСС/ „Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не можа много да се намали броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено „вкарване на разумност". Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки", заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести, по Нова ТВ.

Според нея, докато хората продължават да неглижират вируса, ще се наблюдава покачване на бройки и ще са необходими строги мерки. Тя е на мнение, че е много важно ваксинирането да се случи максимално бързо.
„При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. Сегашното покачване се дължи на британския щам, който циркулира навсякъде. Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме", смята проф. Христова.

Относно бразилския щам, инфекционистът подчерта, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране. Проф. Христова е на мнение, че ако манталитетът ни остане същия, ще се стигне и до четвърта вълна на вируса.