Учени обясниха загубата на вкус при COVID-19 - вирусът заразява пряко и устната кухина
Секция: Наука
29 Март 2021 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени обясниха загубата на вкус при COVID-19 - вирусът заразява пряко и устната кухина

/КРОСС/ Новият коронавирус заразява клетките в устата и слюнката и затова някои хора изпитват симптоми като загуба на вкус, сухота и обриви в устата, съобщи "Мейлонлайн".

Устната кухина играе роля и за предаването на вируса към белите дробове и храносмилателната система чрез слюнката. Всичко това са установили американски специалисти от Националния институт за дентални и черепно-лицеви изследвания в САЩ.

"Нашето изследване, което разкрива потенциално подценяваната роля на устната кухина в заразяването с новия коронавирус, може да открие нови линии на проучвания и по-добро разбиране на пътищата за заразяване и протичане на заболяването", каза ръководителят на изследването Блейк Уорнър от института.

Възможността на вируса да заразява различни части и органи на тялото може да обясни широкоспектърните симптоми при пациенти с COVID-19.

За учените е известно, че новият коронавирус може да се открие в слюнката, но не се знаеше как прониква там. При пациенти с COVID-19 и симптоми като кашлица, се предполага, че вирусът в слюнката се появява чрез назално дрениране. Но това не обяснява как вирусът се озовава в слюнката на пациенти, които нямат дихателни симптоми.

Учените са открили РНК от два ключови протеина, с които вирусът прониква в организма, в определен вид клетки на слюнчените жлези и на тъканите, покриващи устната кухина. Наличието им показва уязвимостта на тези тъкани, след като вирусът използва съдържащите се в тях протеини за заразяване.