Пътуване в България: 5 интересни места, които да посетите с децата си
Секция: Туризъм
29 Март 2021 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътуване в България: 5 интересни места, които да посетите с децата си

/КРОСС/ Семейните пътешествия са изпълнени с неповторими емоции за децата, не ги лишавайте от тях, въпреки пандемията

Настъпват топлите месеци от годината, когато всеки от нас поглежда с надежда към възможностите за пътешествия. Предвид пандемията от коронавирус, повечето от нас изпитват редица ограничения да посещават непознати дестинации зад граница.

Със сигурност обаче има какво да видите в България и го направете съвместно с цялото си семейство. За децата тези ваканции носят неповторими емоции и създават прекрасни спомени, които ще помнят винаги.

Ето няколко идеи кои места да посетите заедно с тях, за да се насладите пълноценно в дните за почивка:

Парк Остров „Свобода" в Пазарджик

Островът се намира на брега на р. Марица и е напълно обновен преди няколко години. Зоопаркът е сред любимите атракции за малчуганите, където могат да се порадват на тигри, бобри, сърни и елени, много птици, зайци, коне, понита и много други животни.

В близост са разположени и гигантски фигури на различни видове динозаври, които са перфектен терен за игра.
За любителите на приказки са създадени и специални кътове с макети на Пепеляшка и Малкия принц.

Чавдарското неолитно селище

Ако сте на разходка в полите на Стара планина, хванете маршрута в посока Златица-Пирдоп, където може да се отбиете в археологическия парк „Тополница" в село Чавдар. В района се намира също Еленската базилика до Пирдоп, язовир Душанци и водопад „Пеперудата".
Не пропускайте да обърнете внимание на табелата „Неолитно селище Чавдар", малко преди село Челопеч. Паркът край него е изключително приятен за децата.

Исторически център Онгъла край Калиакра

Северното Черноморие предлага неподправена красота и много любопитни кътчета, които ще внесат не само оживление за всички, но и попълване на липсите от часовете по история.

Онгъла е един от малкото центрове в страната, където екскурзоводът е аудиогид, който ви води от зала в зала. Той се намира на изхода на с. Българево, в посока нос Калиакра и в близост до прочутия залив Болата.

Интерактивен музей на индустрията, Габрово

Експозициите от индустриалното развитие на Габрово през 19-ти и 20-ти век са разположени в четириетажна музейна сграда. Пътешествието във времето се осъществява с помощта на дигитални аудио и видео приложения. Ще се запознаете с видовете промишленост и занаяти, благодарение на които градът бил прочут в миналото като „българския Манчестър".

Модерните зали са с ЗD прожекции и показват емблематичните забележителности в околността. Провежда се и ефектно вечерно шоу чрез съвременна мапинг технология върху фасадата на музея.

Музей на авиацията в Крумово

Филиалът на Националния военноисторически музей ще впечатли не само момчетата, но и момичетата.
Обектът в Крумово разполага с вътрешна и външна експозиция, където своето място заемат гражданската и селскостопанската авиация на България, постиженията и развитието им през годините. Има и зала „Космонавтика", която ще запознае децата с първите стъпки на човека в Космоса, както и за родния принос за астронавтиката.

Изложен е и спускаемият апарат на космическия кораб "Съюз-33", с който са се приземили първият български космонавт Георги Иванов и руският космонавт Николай Рукавишников през април 1979 г. Подробен снимков материал отразява предварителната подготовка и самия полет на втория ни космонавт Александър Александров през юни 1988 г.

Ако пък сте от столицата и нямате много време и възможности, винаги можете да си направите една приказна разходка около София. Оо да, там също има невероятни места и гледки...