Болшой театър ще отбележи 245-ата си годишнина с премиери
Секция: КУЛТУРА
30 Март 2021 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болшой театър ще отбележи 245-ата си годишнина с премиери

/КРОСС/ Болшой театър в неделя навършва 245 години и ще отпразнува годишнината си със спектакли на живо. Това съобщи в интервю за ТАСС генералният директор на театъра Владимир Урин.

"245 е красиво число" - казва още Урин.

"Може би наистина това не е официална кръгла годишнина, но въпреки това е важен рожден ден за нас.

Екипът на театъра решихме, че в условията на пандемия, като вземем предвид всички обстоятелства, няма да организираме никакви тържества по този повод, но ще прекараме юбилейния ни ден по този начин."

"В театъра, честно казано, трябва да е празник всеки ден. Това е безумно трудно, но за тези хора, които идват в Болшой театър, това трябва да бъде така. Това е ритъмът, в който живеем", каза ръководителят на държавния академичен Болшой театър.

Той посочи и новите постановки, които са добавени към афиша на театъра тази година.

"През февруари изиграхме премиерата на" Соломей "на Рихард Щраус. Много труден спектакъл, който беше много топло приет от публиката.

През март ще бъде световната премиера на балета "Орландо" в постановка на Кристиан Шпук и премиерата на първата постановка в Болшой на единствената оперета на Дмитрий Шостакович "Москва-Черьомушки", споделя още Урин.

По думите му списъкът с премиерите на Болшой включва още операта на Джакомо Пучини "Тоска" под режисурата на Стефано Пода.

На Камерна сцена ще бъдат представени премиери и на две едноактни опери "Дневникът на Ане Франк" и "Бяла роза".

На Историческа сцена на 23 юни пък ще се състои премиерата на операта на Пьотър Чайковски "Мазепа" под режисурата на Евгений Писарев, с диригент Туган Сохиев.

"Сезонът ни завършва с две премиери - балетът" Чайка "по музика на Иля Демуцки, хореограф - Юрий Посохов, режисьор - Александър Молочников (Нова сцена, 1 юли) и операта" Ариодант "от Георг Фридрих Хендел, реж. Дейвид Олдън, а диригентът - Джанлука Капуано (Нова сцена, 21 юли)", казва още генералният директор на Болшой театър.