Станислав Младенов: Нужна е Национална програма за ликвидност за микро и малките предприятия
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2021 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Станислав Младенов: Нужна е Национална програма за ликвидност за микро и малките предприятия

Не по-малко от 1 милиард лева трябва да задели държавата за спасяване на българския бизнес, категоричен е кандидатът за народен представител от "БСП за България"

/КРОСС/ Нужна е Национална програма за ликвидност за микро и малките предприятия, която да е на стойност не по-малко от 1 милиард лева. Това заяви Станислав Младенов, кандидат за народен представител от "БСП за България". Той посети малко предприятие за производство на матраци и домашен текстил, което се намира на територията на 25-ти МИР, и разговаря със собственика му и служителите.

"Това е класическо малко предприятие в нискотехнологичния сектор, в което работят 25 души, обясни той. - Машините в него сега трябва да бъдат модернизирани. А държавата в момента трябва да се грижи много за този вид предприятия. Необходима е концепция за тяхното оцеляване, подпомагане и развиване. Като цяло държавата трябва да има визия за развитието на леката промишленост".

Според Станислав Младенов, следващото правителство трябва да подходи умно и с приключването на здравната криза, предизвикана от Covid-19, да сложи край и на 30-годишния преход като преструктурира икономиката.

"България може и трябва да бъде индустриална държава. Затова е толкова важно подобни малки предприятия от нискотехнологичния и производствения сектор да бъдат насърчени и подпомогнати, коментира Младенов. - По този начин ще бъдат намалени и негативните ефекти от тежката криза в туризма, който пострада най-много от пандемията от Covid-19".

Кандидатът за народен представител от "БСП за България" смята, че държавният план за възстановяване на икономиката след пандемията трябва да е двукомпонентен. "В началото на лятото трябва да бъде пусната процедура за ликвидност за българските микро и малки предприятия, като фокусът трябва да е върху леката промишленост, казва Станислав Младенов. - Така държавата ще запази онези бизнеси, които са оцелели след пандемията и не са фалирали. Заедно с това трябва да бъде направена процедура за технологична модернизация и обновление. Защото държавата претърпя и много големи загуби в човешки ресурс по време на пандемията. Тези загуби може и трябва да бъдат компенсирани чрез автоматизация на производствените процеси, технологични модернизации и дигитализация. По този начин ще бъде повишена производителността на труда, а това ще доведе до увеличение на възнагражденията на заетите в малките и средни предприятия. И най-накрая ще преодолеем този негативен феномен "работещ беден" в България. Причината за него е фактът, че българските малки и средни предприятия трудно успяват, заради ниската производителност на труда, да повишават регулярно заплатите на работещите в тях".

Станислав Младенов смята, че е крайно време да бъде приета Национална програма за ликвидност, която да е със средства от държавния бюджет на стойност не по-малка от 1 милиард лева. "До момента всички процедури на Министерство на икономиката са за около 750 милиона лева. Този бюджет трябва да бъде удвоен, категоричен е кандидатът за народен представител от "БСП за България". - Само един пример ще дам. Вчера Гърция обяви създаването на национален план за справяне с пандемията и за реинвестиции в икономиката си на стойност 14 милиарда евро. Българската държава е заделила по-малко от милиард евро. Гърция има 3 пъти по-висок БВП от България и програма за ликвидност и справяне с кризата, която е 14 пъти по-голяма от нашата. Това е много слаба оценка за досегашното българско правителство, което очевидно не се справи с управлението на кризата, президвикана от Covid-19. За щастие, българските граждани имат възможност да променят статуквото още тази седмица - на 4-ти април. Като гласуват разумно и отговорно с №4 и преференция 104 в интегралната бюлетина".