Байдън обяви инвестиционен план за 2 трилиона долара
Секция: СВЯТ
01 Април 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байдън обяви инвестиционен план за 2 трилиона долара

/КРОСС/ Американският президент Джо Байдън обяви инвестиционен план за 2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата и борба с климатичните промени.

Мащабният проект ще насочи милиарди към строителство на пътища и инициативи като зарядни станции за електромобили. Целта е съживяване на американската икономика, сериозно засегната от пандемията:

„Това е инвестиция, която се прави веднъж на поколение. Не прилича на нищо, което сме виждали и правили. Това е най-голямата инвестиция в работни места от Втората световна война. Ще създаде милиони работни места с добро заплащане. Ще ни направи по-конкурентоспособни и ще ни постави в по-благоприятна позиция, за да спечелим глобалната надпревара с Китай".

Разходите по плана ще бъдат частично компенсирани чрез повишаване на данъците за бизнеса. Планът вече предизвика ожесточена съпротива. Републиканците го нарекоха „рецепта за стагнация и спад", а мощни бизнес кръгове заявиха, че подкрепят инвестициите, но ще се противопоставят на увеличението на данъците.