Facebook забранява "гласа на Тръмп"
Секция: Технологии
02 Април 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Facebook забранява "гласа на Тръмп"

/КРОСС/ Facebook премахна видео с участието на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от страницата на неговата снаха Лара Тръмп. Социалната медия забрани появата на Тръмп в платформата още през януари след бунтове на негови поддръжници в сградата на Капитолия във Вашингтон, предава technews.bg.

Лара Тръмп, която е нов сътрудник на Fox News, публикува видео, в което интервюира Доналд Тръмп по редица въпроси. По-късно тя публикува снимка на екрана си, на която се вижда имейл, получен от Facebook, с предупреждение за забраната, съобщи BBC.

"В съответствие със забраната, която поставихме на профилите на Доналд Тръмп във Facebook и Instagram, всяко допълнително съдържание, публикувано с гласа на Доналд Тръмп, ще бъде премахнато и ще доведе до допълнителни ограничения на профила", пише в имейла, подписан от "Кателин".

Лара Тръмп, която е омъжена за Ерик Тръмп, вместо това публикува интервюто за собственото си онлайн предаване The Right View във видео платформата Rumble и линк към него в своята страница във Facebook.

"Точно така, ние сме на крачка по-близо до 1984 г. на Оруел", коментира тя в профила си в Instagram. Дългогодишният поддръжник на Тръмп и телевизионният водещ на Fox News Шон Ханити определи новия ход като "екстремна цензура".

Блокирането на профила на Тръмп във Facebook на 7 януари - ден след бунтовете в Капитолия - се преразглежда от новия надзорен съвет на социалната медия, създаден да се произнася по противоречиви модерационни решения.

Защитавайки забраната към онзи момент, шефът на Facebook Марк Зукърбърг каза: "Ние вярваме, че рисковете от това да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи".

Забрана за публикуване на изявления от Доналд Тръмп има и в други две много популярни социални мрежи - Twitter и YouTube.