Международен ден на детската книга
Секция: КУЛТУРА
02 Април 2021 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден на детската книга

/КРОСС/ Международният ден на детската книга отбелязваме на днешния втори април. Празникът се почита в цял свят повече от 50 години.

Защо днес и какви инициативи очакват децата и техните родители в столицата?

Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и през 1967 г. е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите".

Инициативата е на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 г. в Цюрих. Три години по-късно е учредено отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда".

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

Столична библиотека и театър „Възраждане" ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца", маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на "Пипи Дългото чорапче".