В България скоро ще заработи европейски суперкомпютър на световно ниво
Секция: Технологии
02 Април 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В България скоро ще заработи европейски суперкомпютър на световно ниво

/КРОСС/ България е една от осемте държави в Европа, в които скоро ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище, съобщи премиерът Бойко Борисов. Суперкомпютърът ще се използва за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения, медицината, изследвания, за автомобилостроенето и много други дейности.

Борисов акцентира върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС.

„Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора", категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона.
Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

По-късно през деня Борисов направи инспекция и в Университета за национално и световно стопанство. Там той огледа новия корпус на учебното заведение.

„Новата сграда ще облекчи работата на университета, готови са модерните аудитории. Осигуряваме най-добрите условия, за да може младите хора да останат да учат и да се развиват в България", каза премиерът.