Проф. Ива Христова: Британският щам води до по-бързи белодробни усложнения
Секция: Коментари
02 Април 2021 22:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: Британският щам води до по-бързи белодробни усложнения

/КРОСС/ В България пристигат близо 1,3 млн. дози ваксини в следващите три месеца, договорени от Европейския съюз. Два дни преди да бъде затворен "зеленият коридор" за ваксинация в "Пирогов", желаещи се наредиха на опашка, за да получат доза. "Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки.

Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й при AstraZeneca тепърва има данни, които ще се вкарват в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани - 3-4% смъртност при 100 хил.", добави проф. Христова. Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията - той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи", каза експертът пред Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти - да предпазят всички или тези, приели големи количества от вируса. "За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб - по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно - навсякъде", уточни проф. Христова.