Първите полети на хеликоптерa Ingenuity на NASA започват до дни
Секция: Наука
04 Април 2021 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите полети на хеликоптерa Ingenuity на NASA започват до дни

/КРОСС/ NASA имат амбициозни планове за опознаването на "червената" планета. От години на повърхността на Марс има машини направени от човек. Последната впечатляваща мисия стана факт преди няколко седмица, когато най-сложният апарат на агенцията безопасно кацна на планетата. Няколко дни бяха необходими преди европейски космически апарат да заснеме NASA Perseverance на повърхността на Марс.

Всички апарати, които са част от сложното оборудване на машината работят оптимално. Учените също така са се погрижили за още една любопитна иновация. В долната част на марсохода е прикрепен допълнителен летателен апарат, който тепърва ще започне собствена мисия на Марс. Името на машината е Ingenuity и представлява смарт хеликоптер, който ще положи началото на нова ера в космическите мисии.

Стратегията на NASA предвижда хеликоптера, който струва $85 млн. да извърши пет тестови полета. Първият от тях е планиран за 8 август. Стартовата фаза започна и Perseverance успешно премахна предпазната обвивка на Ingenuity, излагайки го за първи път на пряк достъп с атмосферата на планетата.

Камера заснема махането на капсулата, която защитаваше хеликоптера е дългото пътуване. NASA вече са насочили Perseverance към предварително избрана равнина, която ще послужи като площадка за изстрелване на Ingenuity. Финалният етап е наречен от учените "обратно оригами". при което машината ще се разгъне самостоятелно, за да направи първия контролират полет на дрон на друга планета.

Реалните тестове на Ingenuity ще покажат дали е възможно да се разгъне сам, да се откачи от тялото на марсохода, да издържи екстремните температури на Марс и след това да излети в атмосферата на "червената" планета. Голямо предизвикателство представлява отварянето на соларните панели, което е ключово за успеха на мисията, особено при температури от минус 120 градуса.