"Свободна Европа": Шоумен променя политическото статукво в България
Секция: Анализи
05 Април 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Свободна Европа": Шоумен променя политическото статукво в България

/КРОСС/ Популярен водещ на късно вечерно токшоу и фолк-поп певец е на път да провали надеждите на българския премиер Бойко Борисов да сформира следващото правителство след парламентарните избори на 4 април.

Станислав Трифонов, който е известен на милиони българи просто като "Слави", печели гласовете на разочарованите гласоподаватели с новосформираната си партия, насочена срещу статуквото и акумулираща протеста срещу ендемичните в България корупция и бедност.

Трифонов създаде своята партия „Има такъв народ" малко преди корупционният скандал през 2020 г. да предизвика няколко месечни масови протести срещу правителството на Борисов.

Социолозите прогнозираха второ или трето място на формацията на Трифонов след днешния изборен ден.

Това може да затрудни управляващата партия ГЕРБ на Борисов, която се очаква да е първа политически сила с около 25% от гласовете, да сформира коалиционно правителство.

Анализатори твърдят, че това може да превърне 54-годишния Трифонов от политически аматьор в полисимейкър - роля, играна в продължение на десетилетия в България предимно от етническата турска партия, наречена „Движение за права и свободи".

Второ място в настоящите парламентарни избори би бил удар за Борисов, който доминира в българската политика повече от десетилетие, но чиято подкрепа отслабна през последните години на фона на скандалите и умората на гласоподавателите.

Трифонов изигра важна роля в отслабването на популярността на Борисов през годините, като подлагаше премиера и правителството на ожесточена критика във високорейтинговото си шоу.

Партия срещу статуквото

Трифонов ще се превърне в последния пример за телевизионна звезда, която превръща успешно националната си популярност в политическа власт на фона на колебаещата се вяра на българите в демократичното управление, следвайки примера на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и украинския президент Зеленски.

Анализатори твърдят, че излизането на Трифонов на националната политическа сцена на България е следствие на десетилетия полагани от него усилия за създаване на жизнеспособна партия бореща се едновременно със статуквото и популизма.

Димитър Ганев, политолог, заяви за RFE/RL, че партията на Трифонов е „типичен нов играч" в България, който се опитва да оспори и разруши статуквото.

Предаването на Трифонов подлага упорито и постоянно на критика вътрешнополитическите проблеми в България и най-вече широко разпространената корупция.

„На всички парламентарни избори в България има партии, които излизат с това послание /борба с корупцията/, тъй като в България има хронично недоверие към целия политически елит", каза Ганев.

А почвата за появата на това недоверие е доста „плодородна".

България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., остава най-бедната страна в блока. Стотици хиляди граждани на близо 7-милионната нация работят в САЩ, Турция и други страни от ЕС, тъй като не могат да печелят за да живеят достойно у дома.

България е в дъното на ЕС по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International, както и по отношение на свободата на медиите.

Анализаторите твърдят, че нахалният стил на Трифонов се харесва повече на по-младата аудитория, която формира ядрото на неговия електорат. Първан Симеонов, политически анализатор на „Галъп", описва Трифонов като „много ядосан мъж на средна възраст, събиращ гласовете на политически разочарованите".

„Има такъв народ" няма партийната инфраструктура, използвана от другите политически сили за мобилизация на поддръжниците им в изборния ден, твърдят анализатори.

Симеонов сподели, че резултатите от изборите през 2021 г. могат да се различават рязко от проучванията на общественото мнение поради пандемията на коронавируса.

Възрастните граждани, които формират основата на опозиционната Българска социалистическа партия (БСП), може да не гласуват поради опасения за здравето си.

Платформата на водещия на токшоу призовава за преминаване от пропорционална политическа система, основана на партийни листи, към мажоритарна система; намаляване на държавното финансиране на партиите; намаляване на размера на парламента наполовина до 120; и въвеждане на пряко гласуване за ключови позиции като тази на главния прокурор.

Геновева Петрова, управляващ директор на социологическата агенция „Алфа Рисърч" в София, твърди, че фокусът на Трифонов върху подобни технически въпроси включва някои от основните проблеми на България.

Междувременно възгледите на Трифонов по други вътрешнополитически и външнополитически въпроси остана без ясна формулировка по време на предизборната кампания, създавайки несигурност за това как биха гласували депутатите му в парламента.

По време на едномесечната си предизборна кампания той не е давал интервюта за медиите, нито е участвал в дебати с конкуренти. Симеонов казва, че неговите съпартийци в листите са почти непознати.

Вместо това Трифонов използва социалните медии, за да комуникира директно с избирателите си.

Според Петрова тази тактиката ограничава общуването на Трифонов с по-широка аудитория. Но също така предпазва него и екипа му от критични грешки, които могат да им костват загуба на гласове.

Симеонов описва Трифонов като „типичен човек от деветдесетте години", който споделя европейските ценности. Той каза, че въпреки, че Трифонов е силно патриотичен в изказа и творчеството си, той не е използвал „етническата карта" и се ползва с подкрепата на ромската общност в България. /БГНЕС

-----------------------

Тод Принс, Радио „Свободна Европа".