Кънчо Стойчев: Вероятността да се стигне до нови избори е значителна
Секция: Интервюта
05 Април 2021 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: Вероятността да се стигне до нови избори е значителна

/КРОСС/Има нова картина в страната, доминира опозиционният вот, подчерта социологът Кънчо Стойчев в интервю за БНР. Съотношението от лятото 2:1 в полза на опозиционно настроените български избиратели е останало и се е проявило на изборите, смята той. 

Вероятността да се стигне до нови избори е значителна, изтъкна Стойчев. „Новите избори са неизбежни. Въпросът е дали ще бъдат през служебен кабинет преди президентските избори, или след президентските избори.“ 

Стойчев отбеляза, че организацията на изборите е била „прилична“, над 3 милиона българи са гласували - „напълно легитимно гласуване“.

„Неприятни сцени с покупки на гласове имаше, както винаги, но без да повлияят същността на основните резултати“, посочи социологът.

„Победител има. Няма спор, че това е ГЕРБ. БСП падна поради напълно грешна стратегия и поведение на лидера на партията. Става дума за сбъркана политика. БСП, бидейки най-голямата опозиция в парламента, не намери никакъв начин да обедини опозиционно настроените българи“, гласи анализът на Кънчо Стойчев за предаването „Преди всички“.

Относно малката разлика между „Демократична България“ и ДПС той заяви, че гласовете на ДПС са винаги в определени рамки и няма нищо неочаквано, а резултатът на „Демократична България“ е добър.

Изявленията на премиера Бойко Борисов от снощи според Стойчев имат два аргумента – излизане от медицинската криза и единство при завършване на процеса на разпределение на европейските фондове.

Предложението е напълно разумно, но вероятността то да бъде реализирано е много ниска“, коментира Кънчо Стойчев. По думите му, Слави Трифонов не би подкрепил ГЕРБ и да „вземе такъв завой“, защото избирателите му са го изпратили за друго в парламента и той има по-дългосрочна стратегия.

„Въпросът е дали той би искал да управлява, зависим на всяка своя крачка от ГЕРБ. Отговорът е „не“. Основната задача, която си поставя тази партия, е промяната в България. Тази промяна започва, тя не свършва с тези избори.“