Космическият кораб „Дракон“ на SpaceX се отдели от МКС
Секция: Наука
05 Април 2021 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият кораб „Дракон“ на SpaceX се отдели от МКС

/КРОСС/ Пилотираният кораб „Дракон" на американската компания SpaceX се отдели от Международната космическа станция в рамките на операция по разкачване и повторно скачване, съобщи американското космическо ведомство на сайта си.

Маневрата беше проследена пряко на сайта на НАСА. На борда на кораба „Резилиънс" се намират четирима членове на екипажа - Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и японският астронавт Соити Ногути.

Пилотираният „Дракон" се разкачи в 13:29 часа българско време от предния шлюз на модула „Хармъни" и след около 45 минути отново се скачи в автоматичен режим към горната част на същия модул.

Повторното скачване е било необходимо според експертите на НАСА за освобождаване на място на друг пилотиран кораб „Дракон" - „Индевър". Планирано е на 23 април с него на борда на МКС да пристигнат Шейн Кимброу, Меган Макартър, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке.

Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногути пристигнаха с „Резилиънс" на МКС на 16 ноември миналата година. Очаква се те да се завърнат на Земята със същия кораб на 28 април.