До 99% от Големия бариерен риф вероятно ще изчезне до 2025 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Април 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 99% от Големия бариерен риф вероятно ще изчезне до 2025 г.

/КРОСС/ Туристи от цял свят се стичат до кораловите рифове в топлите части на планетата, за да наблюдават пъстри рибки и корали, но скоро най-емблематичният от тях - Големият бариерен риф край Австралия - може да изчезне.
Според последния доклад на Австралийската академия на науките, между 75 и 99% от рифа ще изчезнат до 2025 г., ако глобалното затопляне запази сегашните си темпове и дотогава температурата се повиши средно с 1,5 градуса спрямо средната температура през индустриалната епоха.

А когато температурите се повишат с 2 градуса, едва 1% от коралите в най-голямата рифова система ще оцелеят., съобщава вестник "Дейли мейл".

Изчисленията на академията показват, че при сегашните нива на емисии най-вероятно глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса през 2025 г. Единственият начин да се спаси рифа, са незабавни "действия за промяна", които да обърнат глобалното затопляне, но пак според учените от австралийската институция тази цел изглежда "на практика невъзможна".

Големият бариерен риф се намира край бреговете на Куинсланд, Австралия и се състои от 2900 отделни рифа. През март 2020 г. стана ясно, че заради необичайно високите температури на океана рифът преживява най-мащабното избледняване на корали, а през октомври миналата година беше изчислено, че близо половината корали в рифа са изчезнали през последните 25 години.
Когато водата се затопли, коралите се освобождават от водораслите, които осигуряват по-голямата част от енергията им, и постепенно избледняват, докато не станат съвсем бели. Ако възможно най-скоро не получат хранителни вещества, избелените корали загиват.

Средната глобална температура вече се е повишила с 1,1 градуса от началото на индустриалната епоха насам. Според учените обаче Земята не се затопля равномерно и Австралия се намира в частта, която се загрява по-бързо. На континента средната температура вече се е повишила с 1,4 градуса, а това повишава и риска за Големия бариерен риф.

Добрата новина е, че ако хората успеят да стабилизират нивата на затопляне, оцелелите корали ще успеят да се възстановяват и отново да населят рифа. Ако това не се случи обаче, на мястото на Големия бариерен риф до броени години ще има предимно водорасли и бактерии.