"Мистерията на българските гласове" ще имат концерт в София на 22 май
Секция: КУЛТУРА
05 Април 2021 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Мистерията на българските гласове" ще имат концерт в София на 22 май

/КРОСС/Световноизвестният женски хор "Мистерията на българските гласове" с диригент проф. Дора Христова ще има Великденски концерт с обредни и ритуални песни. Събитието ще се състои на 22 май в арт център "Сити марк", но ще се излъчва и онлайн с билети, информират организаторите.
Това ще бъде първият за тази година концерт на ансамбъла, създаден през 1952 г.

"Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник - не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор", коментира продуцентът Бояна Бункова от "Шуберт мюзик пъблишинг".

"Повечето от пиесите са празнични. Има великденски като лазарската "Мома хубава" на Петър Льондев и "Закукала кукувица" на Николай Кауфман. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като "Богородица" от Архангелски. Включили сме и традиционни заглавия - "Море зажени се Гюро", "Дилмано, Дилберо" и "Хоро" на Кирил Стефанов, а също и автентични като "На високо". Ще прозвучат родопски сола, дуети, триа, както и изпълнения на квартет "Ева". Ще представим и няколко композиции от албума "БууЧииМиш", допълва проф. Христова.