Путин подписа закон, даващ му право на още два мандата
Секция: Русия
06 Април 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин подписа закон, даващ му право на още два мандата

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще му позволи да бъде избран още два пъти за държавен глава, съобщи Би Би Си.

Документът беше приет в съответствие с измененията в конституцията, които също бяха предложени от Путин.

Според закон 19-ФЗ "За изборите на президента на Руската федерация" гражданин на Русия, който е заемал тази длъжност два мандата или е втори мандат като президент в деня на официалното публикуване за провеждане на изборите не може да бъдат избрани за президент.

Но тази разпоредба не се отнася за Путин - според закона броят на президентските мандати, които едно лице е заемало към момента на влизане в сила на измененията в конституцията, не се взема предвид.

Путин е избиран за президент през 2000, 2004, 2012 и 2018 г. Сега той ще може да се кандидатира през 2024 и 2030 година. Когато Дмитрий Медведев официално беше държавен глава от 2008 до 2012 г., той предложи увеличаване на и президентския мандат от четири на шест години, което беше направено.

Самият Медведев не беше засегнат от тези промени, тъй като през 2012 г. той престана да бъде президент.

След завръщането на Путин в Кремъл Медведев пое поста на правителствен ръководител, но в началото на 2020 г. Путин обяви идеята за конституционно изменение и Медведев подаде оставка.

Изменение за нулиране на президентските условия на 10 март 2020 г., по време на заседание на Държавната дума, беше неочаквано предложено от депутата Валентина Терешкова. Действащата към този момент версия на конституцията не позволяваше на Путин да се кандидатира за нов мандат.

Путин незабавно отиде в Думата и обяви, че се съгласява мандатите да бъдат занулени, при условие, че това бъде одобрено от Конституционния съд и избирателите на референдум за изменения в конституцията. Конституционният съд няма възражения и референдумът също премина гладко.

Същия ден Държавната дума се съгласи да включи предложеното от Терешкова изменение в общия пакет от изменения на конституцията.