Руска космическа компания прекратява дейност
Секция: Наука
06 Април 2021 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руска космическа компания прекратява дейност

КосмоКурс планираше да прави бизнес с космически туризъм

/КРОСС/ Космическата индустрия в Русия изглежда ще остане на ниво държавни корпорации, след като частната фирма "КосмоКурс", която трябваше да конкурира Virgin Galactic и Blue Origin, обяви закриването си, предава technews.bg.

"КосмоКурс" планираше да се занимава с космически туризъм и да построи първия частен руски космодрум. Тя обаче няма да направи нищо от планираното. Вместо това генералният ѝ директор Павел Пушкин обяви закриването на компанията, предаде РИА Новости.

Като причина за решението си компанията посочва "непреодолими трудности при съгласуването на изискванията за проекта за космодрума с местните власти" и, че няма възможност "да се получат от Министерството на отбраната необходимите разпоредби за проектиране на суборбитална туристическа ракета".

Всички 50 ракетни дизайнери, работещи в "КосмоКурс", са уведомени, че компанията ще бъде закрита в рамките на 2 месеца.

Държавната Роскосмос пък вече обяви намерението си да наеме освободените служители на "КосмоКурс", за да задържи екипа от специалисти. За отговорник за това е назначен Александър Медведев, заместник-директор на главния научен институт на Роскосмос СНИИмаш.

"КосмоКурс" беше основана през 2014 г. като част от фондация "Сколково" за развитие на космически туризъм. Компанията е лицензирана от Роскосмос за провеждане на космически дейности. За тази цел "КосмоКурс" разработи ракета за многократно изстрелване и кацане и 7-местен космически кораб.

Компанията работеше и по проект за построяване на първия частен руски космодрум - за място за него беше избран район в Нижни Новгород. Очакваше се първият полет да се осъществи през 2025 г. Това трябваше да е руската конкуренция на британската Virgin Galactic и американската Blue Origin.