Лавров: Русия е готова да доставя ваксини за други страни
Секция: Русия
07 Април 2021 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия е готова да доставя ваксини за други страни

/КРОСС/ Русия е готова да доставя ваксини срещу COVID-19 на страните в нужда при прозрачни условия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за пакистанския вестник „News International".

"Приоритет на този етап е ваксинирането на населението. Разбира се, въпросът за справедливото разпределение на противоковидните лекарства е много чувствителен, особено за най-бедните страни. В това отношение ние сме готови да предоставим безопасната и ефективна руска ваксина при прозрачни условия", каза той.

Лавров припомни, че са постигнати споразумения за доставка на ваксината Sputnik V с повече от 50 държави и нейното производство е стартирано и извън Русия.

"Ще продължим да допринасяме за международните усилия за борба с COVID-19. Ще продължим да помагаме на засегнатите държави - както в двустранни формати, така и чрез международни структури", каза Лавров.

Според него настоящата криза отново показа, че повечето от проблемите на нашето време рано или късно стават общи. "Можете ефективно да се борите с тях само като се обедините. Затова от самото начало призовахме нашите партньори да предприемат съвместни стъпки. Сега е особено важно търговските бариери, незаконните санкции, ограниченията във финансовата, технологичната и информационната сфери да бъдат преустановени", подчерта руският външен министър.

Лавров добави, че Москва смята Световната здравна организация (СЗО) за основна международна платформа за координиране на глобалните усилия в борбата срещу пандемията.