Кабинетът раздаде още 10 млн. лв. за църкви и общини
Секция: ПОЛИТИКА
07 Април 2021 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът раздаде още 10 млн. лв. за църкви и общини

/КРОСС/ „Продължаваме да подпомагаме общините. Това е една от политиките ни и се надявам тя да продължи и за в бъдеще", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 6,554 млн. лв., като 131,9 хил. лв. от тях са за ремонтни дейности на четири храма в общините Брезник и Земен и 6,4 млн. лв. са за общините Гърмен, Велинград и Перник. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бяха отпуснати и други 3,2 млн. лв. за община Белово.
1,105 млн. лв. от предоставените средства на община Гърмен са за корекция на дере в с. Хвостяне и 457 хил. лв. за изграждане на физкултурен салон към Обединено училище „Христо Ботев" в с. Долно Дряново.
По бюджета на община Велинград се одобрени средства в размер на 4,5 млн. лв., които ще бъдат разходвани за изграждане на три детски градини в селата Кръстава, Свата Петка и Грашево.
Допълнителните трансфери по бюджета на община Перник са в размер на 360 хил. лв. за изграждане на довеждащ водопровод от пречиствателна станция за питейни води в кв. Църква, гр. Перник до с. Кралев дол.
В хода на заседанието бяха предоставени и още 131,9 хил. лв. на Българската православна църква - Българска патриаршия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности на храм „Св. Петка" в Брезник с цел възстановяване на килийното училище към храма и за реставрация на храм „Св. Николай" в с. Долни Романци, общ. Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св. Николай" в с. Долна врабча, общ. Земен и за довършителни дейности на храм „Св. Иван Рилски", с. Гърло, общ. Брезник.
По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна и 3,2 млн. лева на община Белово. Средствата са за неотложни възстановителни работи за корекцията на река Яденица, в урбанизираната територия на града.