Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в ЦИК
Секция: ПОЛИТИКА
07 Април 2021 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в ЦИК

/КРОСС/ Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание.

Теодора Крумова, председател на Районната избирателна комисия в Стара Загора, обясни защо тази комисия е донесла в ЦИК последна документацията си:

„Не сме най-отдалеч, на 200 км сме, има колеги, които идват от доста по-далече. Но беше трудно наистина. Снощи в 9 часа приключихме с обработката вече на нашия протокол - всеки втори протокол беше сгрешен. Тази обратна номерация много затрудни хората. А, Б, а след това цялото число, действително им беше много трудно".

Днес продължава започналата вчера в ЦИК проверка - повторно въвеждане на всички данни от страната от протоколите. Целта е отстраняване на евентуални грешки преди да стане ясен крайният резултат. Очаква се утре ЦИК да оповести разпределението на мандатите за следващото Народно събрание, а в 7-дневен срок след деня на вота - в неделя, 11 април - трябва да бъдат обявени поименно и новите депутати.

Поименният състав на бъдещия парламент ще зависи и от преференциите и разместванията заради тях. Междувременно тези от кандидатите, които са участвали в две листи, ще имат два дни, за да изразят предпочитанията си, откъде ще представляват следващото НС.