Почетен стол на името на Татяна Лолова в Сатиричния театър
Секция: КУЛТУРА
07 Април 2021 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почетен стол на името на Татяна Лолова в Сатиричния театър

/КРОСС/ Татяна Лолова вече има специално място в салона на Сатиричния театър. Табелката с нейното име закова на кресло номер 1 самият директор на театъра Калин Сърменов. За БГНЕС той каза, че започналата традиция - столове в театъра да носят имената на големите ни актьори, продължава, защото за тях трябва да се говори и да не забравяме, че ги е имало.

„Живеем в едно време на такава скорост на случките, с такава бързина всичко се променя, че като че ли важните неща много лесно минават покрай нас и вероятността да ги пропуснем е огромна. Затова е наша задачата да си пазим паметта и хората, които са ни дали всичко от себе си, и които са ни научили", заяви той.

Директорът на театъра коментира, че Татяна Лолова е първият актьор, който подписва договор със Сатиричия театър и това е забележителен факт.

„Това са енергийни взривове. Затова ми се иска хората да продължим да ги пазим и да ги развиваме, те да бъдат пътеводната ни светлина", добави директорът.

Сърменов обяви, че съвсем скоро посетителите на театъра ще могат да се запознават с историята на бележитите ни актьори с помощта на QR код, който ще ги отвежда до любопитната информация, снимки и видеа.

„Подготвяме една добавена реалност с QR код и всеки, който седи на тези места и гледа представление в Сатиричния театър, докато започне представлението, да сканира кода - да види снимки, да види части от техни представления, за да може да придобие представа какво се е случило, кои са те, какво са дали от себе си", обяви Сърменов.

На събитието присъстваха близките на Лолова, която почина през март, на 87-годишна възраст.

Снахата на Лолова Нели Светославова благодари за инициативата на Сатирата, чрез която пазят жива паметта както на Лолова, така и на колегите ѝ от "звездния отбор". Тя разказа пред БГНЕС, че радиото първо е чуло гласа на Татяна Лолова и че тя много е работила за него и много приятелства е създала там.

„Тя е явление, тя е докосната. Тя беше човек, който направи много за духа на българина. Да бъде в паметта и в сърцата ни. Нейният ред в театъра беше девети. Първите места са за всички, които са работили с нея, които са вървели ръка за ръка, на които сме се радвали, които са ни издигали духовно и са ни правили по-човеци", заяви Светославова.

Днес Сатиричният театър отбелязва и 64 години от откриването си.